Vysťahovanie utečeneckej Džungle v Calais sa odkladá. Tu je dôvod

    0
    Stanový tábor utečencov vo francúzskom prístavnom meste Calais (Autor: SITA)

    V Džungli vo francúzskom Calais žijú tisíce utečencov vrátane stoviek detí. A mnohé z nich sú bez rodičov, presnejšie 315. Aktivisti preto vyzývajú vládu, aby pred plánovaným zrušením tábora jasne určila, čo s deťmi bude. Stojí za zmienku, že najmladším chlapcom bez domova je desaťročný Afganec. Francúzsky súd plánované vysťahovanie komunity teda pozastavil. Situáciu v komunite bude súd posudzovať v utorok.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Ak by nedošlo k pozastaveniu rozhodnutia, v stredu by do Džungle prišli buldozéry a tamojšie stánky či kaviarne by zrovnali so zemou. Súkromný majetok si utečenci mali vziať so sebou. Zatiaľ čo francúzske úrady odhadovali počet utečencov žijúcich v Džungli na jeden tisíc, aktivisti napočítali až 3 500 utečencov.

    Slávne osobnosti sa obrátili na britského premiéra Davida Camerona, aby buď ovplyvnil francúzsku vládu, ktorá by mala deťom zabezpečiť dostatočnú ochranu, alebo aby deti vzal do Veľkej Británie, kde sa môžu mnohé z nich stretnúť so svojimi rodinami. Otvorený list podpísalo približne 90-tisíc ľudí. Sú medzi nimi čínsky umelec Ai Weiwei, herečka Meryl Streep alebo herec Jude Law, ktorého si slovenské publikum môže pamätať napríklad zo série filmov Sherlock Holmes.

    - Reklama -