Utečenci už u nás dostali azyl. Nesmú však odísť z tábora. Presunú ich až o pár týždňov

    0
    Prezident Kiska víta Irackých utečencov (Autor: SITA)
    Azyl už dostali všetci irackí utečenci, ktorí vlani pricestovali na naše územie, a môžu sa tak slobodne pohybovať po celej krajine. Nemajú však zatiaľ vydané všetky doklady, preto musia čakať. Do okolia Nitry by ich mali začať z východu Slovenska presúvať o niekoľko týždňov. „Tým, že dostanú azyl, sa proces ich prijatia nekončí,“ uviedol Peter Brenkus z organizácie Pokoj a Dobro pre denník SME. 

    Azyl nie je všetko 

    Brenkus pripomína, že azylové povolenie nie je všetko, čo utečenci na Slovensku potrebujú mať vybavené. Netreba zabúdať na to, že musia byť nahlásení v databáze Všeobecnej zdravotnej poisťovne a následne musia počkať na vydanie preukazu poistenca. 
     
    Kam konkrétne presťahujú 149 utečencov, ktorí momentálne žijú v bývalých vojenských kasárňach v Humennom, nechce vláda prezradiť z bezpečnostných dôvodov. Ubytovaní by však mali byť v obciach Nitrianskeho kraja, v ktorých sa nezdvihla vlna odporu proti ich príchodu tak ako v poniektorých vlani v decembri. „V našich pôvodných plánoch sme urobili určité zmeny a môžem povedať len toľko, že pôjdu tam, kde ich ľudia prijmú, tak ako to povedal aj pán premiér,“ tvrdí Brenkus z organizácie Pokoj a Dobro.

    Rýchlokurz slovenčiny 

    Irackí utečenci sa učia aj po slovensky podľa plánov Centra ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského. „Máme vhodné priestory, jazykové učebne sú vybavené audio-vizuálnou technikou. Personálne ide o kvalifikovaných učiteľov slovenčiny, dejepisu a zemepisu,“ hovorí Ivan Pajtaš, riaditeľ Gymnázia L. Svobodu, v ktorom utečenci študujú slovenčinu. Azylanti musia navštevovať kurz 3 týždne 6 hodín denne. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -