Krízou paralyzovanú Ukrajinu navštívia ministri Francúzska a Nemecka

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    “Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa stretne s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom a francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Marcom Ayraultom, ktorí absolvujú spoločnú návštevu Ukrajiny v dňoch 22. a 23. februára,” uviedlo tlačové oddelenie ukrajinskej hlavy štátu vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Ukrinform.

    Podľa agentúry UNIAN sa dvojica ministrov stretne aj s premiérom Arsenijom Jaceňukom a expremiérkou Julijou Tymošenkovou.

    Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer uviedol, že obaja diplomati chcú získať lepší prehľad o politickej situácii na Ukrajine.
    “Steinmeier a Ayrault sa stretnú na letisku v Berlíne a spoločne odletia do Kyjeva… Chcú hovoriť s predstaviteľmi vedenia krajiny: prezidentom, premiérom, šéfom ministerstva zahraničných vecí a lídrami politických strán zastúpených v parlamente,” povedal podľa ruskej agentúry RIA Novosti Schäfer novinárom.

    Po štvrtkovom odchode strany Svojpomoc z koalície prišla prozápadná ukrajinská vláda v parlamente o väčšinu. Rovnaké rozhodnutie totiž prijala v stredu aj strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej a vlani v septembri aj Radikálna strana. Vládnuca koalícia má teraz v parlamente len 217 poslancov, čím sa de facto stala nefunkčnou.

    Zo zákona vyplýva, že ak sa koalícia v parlamente rozpadne, do mesiaca musí byť vytvorená nová väčšina. V opačnom prípade prezident parlament rozpustí a vypíše predčasné parlamentné voľby.

    Súčasná parlamentná kríza na Ukrajine je dôsledkom utorkového hlasovania o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka. Ukrajinský parlament pomerne prekvapujúco neschválil uznesenie o vyslovení nedôvery, takže Jaceňukov kabinet bude pokračovať v práci. Poslanci však vyjadrili nespokojnosť s prácou ministrov počas uplynulého roka.

    - Reklama -