Karel Dolejší z Britských listov sa snaží nahliadnuť do hlavy Vladimira Putina. Nič pekné tam vraj nevidí

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Západ žije v atmosfére primeraného úspechu a čokoľvek sa deje, to s týmto svojím úspechom – blahobytom porovnáva. Keď sa mu zdá, že by mohol stratiť, radšej nič nerobí. Ten istý Západ, bohužiaľ, predpokladá, že ruský prezident Vladimir Putin uvažuje rovnako. Lenže to je omyl.

    Podľa Dolejšieho má Putin pocit, že jeho krajina stratila postavenie druhej mocnosti sveta. Časy, keď sa Sovietskeho zväzu svet bál či mu načúval z iných dôvodov, si Putin ešte pamätá a rád by sa do týchto časov vrátil.

    Celú úvahu si môžete prečítať TU


    „Všetky úspechy, ktoré Rusko zaznamenalo od nástupu Putina do prezidentskej funkcie, sú stále len slabou náplasťou na historické straty (najväčšia geopolitická katastrofa 20. storočia), ktoré neboli spracované a prijaté,“ napísal autor. Ako politik, ktorý trpí pocitom prehry, je ochotný urobiť naozaj všetko pre to, aby situáciu vo svojej krajine zvrátil.

    Stačí sa pozrieť na ruskú operáciu na Ukrajine, ale aj na operáciu v Sýrii. Západ roky hovoril, že tamojšia kríza sa nedá riešiť vojenskou silou. Kým sa toho nechopil Putin a všetkým ukázal, že sa to dá. „Ďalšie snahy vyhýbať sa rizikám namiesto čeliť výzvam prezentovaným revizionistickou mocnosťou budú znamenať, že sa rovnaký scenár zopakuje na ľubovoľnom mieste, kde sa Putin rozhodne angažovať,“ varoval Dolejší.

    Západ by mal preto prestať veriť, že Putin začne premýšľať inak. To Západ by mal začať myslieť inak.

    - Reklama -