Kurdi sa bránia. Za výbuch v Ankare je zodpovedný ISIS, nie my

    0
    Kurdskí demonštranti s národnou vlajkou (Autor: SITA)

    Reagoval tým na slová tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, ktorý dnes uviedol, že útok na vojenské autobusy spáchaný bombou nastraženou v aute má na svedomí Sýrčan s prepojením na Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v Sýrii. Súčasne vyhlásil, že zodpovednosť za útok nesie aj sýrska vláda, ktorá podporuje kurdské polovojenské oddiely v Sýrii.

    Muslim dnes Davutoglove tvrdenia odmietol. “To je absolútna nepravda. Nijaké spojenie medzi Kurdmi a tým, čo sa stalo v Ankare, nie je. To, čo sa tam stalo, súvisí s bojom Turecka proti Islamskému štátu, ktorého elementy žijú v Turecku,” vyhlásil Muslim, ktorý súčasne varoval Ankaru pred spustením pozemnej operácie v Sýrii. Upozornil, že Turecko bude v takom prípade čeliť koalícii kurdských a arabských jednotiek.

    K výbuchu auta s nastraženou výbušninou došlo v stredu večer na rušnej križovatke v centre Ankary, neďaleko parlamentu, generálneho štátu a ubytovne pre vojenský personál.

    Podľa informácií z generálneho štábu tureckej armády nastražená nálož explodovala v okamihu, keď sa kolóna autobusov s vojakmi zastavila pri semafore. Pri výbuchu prišlo o život 28 ľudí a ďalších 61 utrpelo zranenia. Väčšina z nich sú vojaci, ale medzi zranenými sú aj civilisti, ktorí nachádzali v blízkosti miesta výbuchu.

    - Reklama -