PRIESKUM, posledný pred moratóriom. Smer padá pod tridsať, hlavným súperom vládnej strany je Sieť. Fico vs Procházka – začína sa boj o premiérske kreslo

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a Radoslav Procházka, predseda strany #Sieť (Autor: SITA)

    Najväčšej podpore voličov sa vo februári teší SMER-SD pod vedením Roberta Fica. Táto strana si udržuje sympatie viac ako 29 percent respondentov. Strana premiéra Fica však zaznamenala od posledného merania viac ako šesťpercentný pokles podpory. Od druhej strany SIEŤ ju aktuálne delí viac než 12 percent preferencií. Pre porovnanie vo voľbách v roku 2012 volebný zisk strany SMER-SD predstavoval 44,41 percenta.
     
    Februárový prieskum verejnej mienky potvrdzuje, že hlavným súperom premiérovej strany zostáva strana bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku SIEŤ so súčasnými 16,8 percenta podpory. Strana SIEŤ zaznamenala takmer trojpercentný nárast voličskej podpory.
     
    Z aktuálneho prieskumu vyplýva, že volieb do národnej rady by sa tri týždne pred ich konaním zúčastnilo 58,6 percenta oprávnených voličov. Zistené čísla potvrdzujú priebežný nárast ochoty verejnosti ísť voliť (voličská účasť v predčasných voľbách 2012 bola 59,11 percenta). Až 7,3 percenta respondentov, ktorí deklarujú svoju účasť v parlamentných voľbách, sa zatiaľ nerozhodlo, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas.
     
    Svoju účasť v parlamentných voľbách zvažuje 18,9 percenta opýtaných a 22,5 percenta deklaruje, že sa na voľbách nezúčastní. Ich počet mierne poklesol.
     
    Agentúra Phoenix Research online uskutočnila v dňoch 8. 2. 2016 – 16. 2. 2016 prieskum verejnej mienky formou online. Výberovú vzorku tvorilo 1 009 respondentov, ktorí z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov.

    Tretiu priečku v podpore potenciálnych voličov obsadila strana MOST-HÍD s 8,4 percenta sympatií respondentov (pre úplnosť doplňme, že strana MOST-HÍD vo voľbách v roku 2012 získala 6,89 percenta voličskej podpory). Oproti predchádzajúcemu prieskumu verejnej mienky došlo k nárastu podpory o viac ako percento.
     
    Štvrtú pozíciu obsadila SNS s nameranou voličskou podporou 7,4 percenta a oproti meraniu na začiatku roka 2016 aj jej voličská podpora mierne narástla (SNS v parlamentných voľbách v roku 2012 získala 4,56 percenta a do národnej rady sa vtedy nedostala).

     S miernym odstupom sa na piatom mieste umiestnilo KDH s preferenčným ziskom 6,6 percenta (vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 8,82 percenta).

    Šiestu priečku popularity obsadilo hnutie OĽaNO-NOVA transformované zo skoršej koalície s nameranými 6,1 percenta potenciálnych sympatií. Aj tento opozičný subjekt oproti predošlým prieskumom mierne posilnil.

    Skupinu subjektov s deklarovanou šancou zasadnúť do parlamentných lavíc uzatvára SaS so ziskom presne päť percent (vo voľbách v roku 2012 získala strana 5,88 percenta).
     
    Pred bránami slovenského parlamentu podľa aktuálnych meraní zostáva SMK s nameranými 4,3 percenta voličských sympatií. Podpora tejto strane však takisto mierne narástla. Medzi subjekty s viac ako dvojpercentnou podporou sa zaradilo aj hnutie Sme rodina – Boris Kollár s 2,3 percenta sympatií.
     
    Zostávajúce strany sa už pohybujú v rozpätí okolo jedného percenta nameraných preferencií. Strane SDKÚ-DS oslovení deklarovali 1,4 percenta podpory (vo voľbách v roku 2012 mala volebný zisk 6,09 percenta), KSS získala jedno percento preferencií a ĽS Naše Slovensko 0,9 percenta podpory oslovených.

    Prieskum Phoenix Research február

    - Reklama -