Získať licenciu skôr, ako firma vôbec vznikne? To sa môže podariť len smeráckej rodine Paškovcov

    0
    Pavol Paška, niekdajší podpredseda strany Smer-SD (Autor: SITA)
    Spoločnosť Lege Artis má licenciu na znalecké zdravotnícke výkony, napríklad v gynekológii, psychiatrii či toxikológii. V obchodnom registri je zapísaná od 16. mája 2012, ale háčik je v tom, že oprávnenie na vydávanie znaleckých posudkov získala táto spoločnosť už 19. apríla 2012, čo je takmer o mesiac skôr, ako oficiálne vznikla zápisom do obchodného registra. 

    Porušili zákon

    Zvláštne je, že podľa zákona môže získať licenciu len existujúca firma a to Lege Artis v čase vydania licencie nebola. „Žiadosť mali zamietnuť pre nesplnenie zákonných podmienok, takáto právnická osoba ani nemohla k žiadosti priložiť výpis z obchodného registra,“ uviedol pre denník SME advokát a docent na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Tomáš Strémy.
     
    Lege Artis teda nemala byť podľa odborníka v roku 2012 vôbec zapísaná do zoznamu znalcov. Ministerstvo spravodlivosti na otázku SME, či je správne, že spoločnosť získala licenciu ešte pred jej vznikom, neodpovedalo. Spoločnosť síce môže existovať už pred zápisom do obchodného registra, ale smie robiť len činnosti, ktoré smerujú k samotnému zápisu. 
     
    Ministerstvo prípad Lege Artis pripodobnilo k prípadu, keď založená, no v obchodnom registri ešte nezapísaná spoločnosť, zažiada napríklad o živnostenské oprávnenie. „Zo spisu (k žiadosti o zápis do zoznamu znaleckých organizácií) možno usudzovať, že vybavujúci referent sa v tom čase podľa všetkého priklonil k takémuto výkladu,“ povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. 

    Problémové posudky 

    Zvláštny vznik Lege Artis môže podľa odborníka spôsobiť problémy so znaleckými posudkami, ktoré táto spoločnosť vydala. Používajú sa totiž aj pri trestných konaniach a obhajcovia tak môžu v jednotlivých prípadoch posudky spochybniť. „V tomto prípade posudky vyhotovovala právnická osoba bez úplnej právnej subjektivity, ktorá podľa môjho názoru ani nemala byť zapísaná do zoznamu znaleckých organizácií,“ povedal docent trestného práva Strémy. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -