Bojíte sa, že vypukne svetová vojna? Upokojí vás Tomáš Klvaňa

    0
    Jeden zo študentských vodcov Tomáš Klvaňa (Autor: hns)

    Klvaňa píše, že napätie medzi Ruskom a Tureckom, rovnako ako medzi Ruskom a Západom alebo Západom a ISIS, sa nedá podceňovať. „Ani z jedného ohniska však celosvetový konflikt reálne nehrozí,“ uisťuje publicista.

    Podľa neho Rusko len hrá svoju mocenskú hru na Blízkom východe a vo východnej Európe. Jej hlavným cieľom je vraj „upevniť postavenie garnitúry okolo Vladimira Putina vo vnútri krajiny“.

    Za zatvorenými dverami nebolo NATO voči Turecku také ústretové, ako sa môže z oficiálnych vyjadrení zdať

    Klvaňa poukazuje na to, že Putin a jeho tím dobre vedia, že Turecko je v NATO. Jadrové napadnutie Ankary zo strany Rusov, čo by mohlo byť rozbuškou svetovej vojny, teda naozaj nehrozí.

    A aj keď je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan horúca hlava, ani on však nie je šialenec. „Za zatvorenými dverami po zostrelení ruského stíhacieho bombardéru Tureckom NATO zďaleka nereagovalo s takým pochopením pre tureckú pozíciu, ako to možno mohlo pôsobiť z verejných vyhlásení,“ prezradil Klvaňa.

    V najhoršom prípade by rusko-turecký konflikt prerástol do konvenčnej vojny

    Pripustil, že prípadný konflikt nízkej intenzity medzi Tureckom a Ruskom v Sýrii môže teoreticky prerásť do niečoho, čo nikto nechce, v najhoršom prípade by sme sa však dočkali obmedzenej konvenčnej vojny v tamojšom regióne.

    Keď od niekoho hrozí jadrový útok, sú to podľa Klvaňu islamisti. „Apokalyptická sekta Islamského štátu totiž nemá pud sebazáchovy nastavený tak, ako konvenčné režimy, či už demokratické, alebo diktátorské,“ argumentuje.

    Preto je podľa neho nutné Islamský štát čo najskôr zlikvidovať a nedopustiť, aby sa teroristi dostali k potrebným atómovým technológiám.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: vam

    - Reklama -