Ceny ropy: Dobré správy pre Rusko, horšie pre USA

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Ako však uviedol saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi, zmrazenie ropnej produkcie na januárovej úrovni by malo prebehnúť „primeraným spôsobom“, aby bol aj naďalej uspokojovaný dopyt zákazníkov. „Zmrazenie produkcie ropy síce nebude znamenať okamžitú zmenu, ale celkom určite sa premietne do oživenia cien na svetových trhoch v druhom polroku tohto roka,“ cituje Bloomberg vyjadrenie Oliviera Jakoba zo spoločnosti PetroMatrix GmbH.

    Bloomberg konštatuje, že po oznámení dohody medzi Moskvu a Rijádom sa zvýšila cena ropy typu Brent, ktorá sa ťaží najmä v Severnom mori, na londýnskej burze o 2,4 % na 34,20 dolára za barel. „Medzinárodná energetická agentúra uvádza, že Saudská Arábia vyprodukovala v januári 10,2 milióna barelov denne, čo bolo o 300 000 viac ako pri maxime vlani v júni. Rusko za rovnaké obdobie vyprodukovalo 10,9 milióna barelov,“ dopĺňa Bloomberg.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Plnenie dohody medzi Moskvou a Rijádom bude monitorovať Katar, ako uviedol minister energetiky krajiny Mohammed bin Saleh al-Sada. „Nízke ceny ropy neboli dobré pre celý svet,“ cituje Bloomberg vyjadrenie katarského ministra na tlačovej konferencii a dodáva, že ceny ropy sa teraz pohybujú 70 % pod úrovňou svojho vrcholu z roku 2014. Ponuka aktuálne prevyšuje dopyt a rekordné zásoby ropy sa naďalej podľa informácií Goldman Sachs Group zvyšujú, píše Bloomberg.

    Zatiaľ čo ruský prezident Vladimir Putin je s dohodou očividne spokojný, z Ruska zaznievajú aj pochybovačné hlasy. Napríklad šéf najväčšieho svetového producenta ropy Rosneft Igor Sechin vyjadril ohľadom znižovania produkcie ropy značné pochybnosti. „Povedzte mi, kto presne bude výrobu znižovať? Bude to Saudská Arábia? Bude to Irán? Bude to Mexiko? Bude to Brazília? Ktorý z týchto štátov sa na tento krok skutočne odhodlá? My chceme dodávky na naše tradičné trhy aj naďalej zachovať a budeme sa o nich ďalej uchádzať v konkurenčnom boji,“ uviedol Sechin podľa spravodajskej televízie RT.

    - Reklama -