Turkom aktivity proti IS nestačia. Tlačia, aby medzinárodná koalícia v Sýrii pristúpila na pozemnú operáciu

    0
    Vojnou zničená Sýria (Autor: SITA)

    Novinárom ďalej povedal, že “bez pozemných operácií nie je možné zastaviť boje v Sýrii” a Ankara na uplynulých rokovaniach s USA a inými západnými krajinami presadzovala túto alternatívu. Vylúčil však možnosť, že Turecko bude v tejto otázke konať jednostranne. Zamietol i možnosť turecko-saudskoarabskej dvojkoalície. 

    Turecko ako členský štát NATO je kľúčovým hráčom v boji proti IS. Krajina sprístupnila svoje letecké základne americkým silám a iným spojencom v koalícii. Sýrske vládne sily a koalícia prevažne kurdských bojovníkov v ostatných dňoch zaznamenali na severe krajiny územné zisky a obsadili mnohé oblasti predtým ovládané rôznymi povstaleckými skupinami. 

    Spustenie mohutnej ofenzívy sýrskych vládnych síl za podpory ruských lietadiel v provincii Aleppo malo za následok prerušenie mierovej konferencie o Sýrii vo švajčiarskej Ženeve. Terčom útokov vládnych a ruských síl však nie sú len džihádisti, ale aj civilisti, pozície umiernenej opozície a infraštruktúra. 

    Najnovšie takéto útoky sa odohrali v pondelok, keď pri náletoch na školy a nemocnice na severe Sýrie prišlo o život takmer 50 ľudí. Ľudskoprávni aktivisti zodpovednosti za ne pripísali Rusku, ktoré to však rozhodne odmietlo. Ankara obvinila Moskvu zo spáchania “zjavného vojnového zločinu”.

    - Reklama -