Emisár OSN začal v Sýrii rokovať o obnovení mierovej konferencie v Ženeve

    0
    Trh Hamidíja v centre Damasku. (Autor: Tomáš Kučírek)

    Podľa agentúrnych zdrojov sa de Mistura ešte dnes má stretnúť aj so zástupcami sýrskej opozície. Agentúra DPA spresnila, že ide o predstaviteľov tej časti sýrskej opozície, ktorá je súčasným režimom tolerovaná – na rozdiel od ozbrojenej opozície, ktorá už piaty rok bojuje proti vláde.

    Agentúra DPA súčasne uviedla, že tieň na de Misturove rokovania v Sýrii vrhol v pondelok sýrsky prezident Baššár Asad, keď vyhlásil, že prímerie neznamená, že strany prestanú používať zbrane, čím spochybnil iniciatívu, ktorá vzišla z minulotýždňovej konferencie o Sýrii v nemeckom Mníchove. DPA pripomenula, že sýrska vládna armáda v posledných dňoch za podpory ruských lietadiel ovládla časť územia na severe Sýrie, ktorej sa pred časom zmocnili protivládni povstalci.

    “Prímeria sa uzatvárajú medzi armádami a štátmi – nikdy však nie medzi štátom a teroristami,” citovala agentúra AP Asadove slová z pondelňajšieho večera, keď sa v Damasku stretol s členmi advokátskej komory. “Hovoria, že chcú prímerie v priebehu jedného týždňa. Dobre, a kto dohovorí teroristickej organizácii, ak odmietne zastaviť paľbu? Kto ju potrestá?” pýtal sa prezident.

    Najnovšie Asadove vyjadrenia sú prvými z jeho strany, odkedy mocnosti zaangažované v sýrskom konflikte súhlasili minulý týždeň so “zastavením nepriateľských akcií”. Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa dohodli aj na okamžitom “urýchlení a rozšírení” dodávok humanitárnej pomoci; podľa vyjadrení OSN je však získanie príslušných bezpečnostných záruk zložitejšie, než sa pôvodne očakávalo.

    Pozorovatelia označujú situáciu na bojiskách na severe Sýrie za zložitú a neprehľadnú, keďže okrem doterajších aktérov vstúpilo do bojov aj Turecko, ktoré už štvrtý deň spoza hraníc ostreľuje pozície kurdských povstalcov okolo mesta Aazáz. Informovala o tom DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

    K ostreľovaniu kurdských pozícií zo strany Turecka došlo len niekoľko hodín po tom, ako sa Kurdmi vedené jednotky opäť zmocnili mesta Tall Rifaat – kľúčovej lokality okupovanej povstalcami a ležiacej v blízkosti hraníc sýrskej provincie Aleppo s Tureckom. Turecká agentúra Dogan citovala turecké vojenské velenie, podľa ktorého ostreľovanie Kurdov bolo odvetou za paľbu z ich pozícií.

    Agentúra AP dnes informovala, že sýrskym vládnym silám a prevažne kurdskej povstaleckej koalícii sa na severe Sýrie podarilo obsadiť viacero oblastí, ktoré doteraz ovládali islamistické oddiely. Ide o dediny Achras a Miskán, spomínaný Tall Rifaat a neďalekú dedinu Kfar Nasa.

    Terčom útokov vládnych a ruských síl však nie sú len džihádisti, ale aj civilisti, pozície umiernenej opozície a infraštruktúra. Posledné z takýchto útokov sa odohrali v pondelok, keď pri náletoch na školy a nemocnice na severe Sýrie prišlo o život takmer 50 ľudí. Ľudskoprávni aktivisti zo zodpovednosti za ne obvinili Rusko, to však svoju vinu rozhodne odmietlo.

    - Reklama -