Z Ukrajiny: Deň pred dôležitou udalosťou rezignoval štátny zástupca. A mal vážny dôvod

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Ukrajinské reformné snahy dostali ďalšiu ťažkú ranu. Na svoju funkciu totiž rezignoval štátny žalobca Vitaly Kasko. Ten označil svoj úrad za „liaheň korupcie“ a rozhodol sa, že už nebude pokračovať. Ide tak o druhú Západom podporovanú osobnosť, ktorá v uplynulých štrnástich dňoch opustila svoj úrad.

    Tou prvou bol minister ekonómie Aivaras Abromavičius, ktorý tvrdil, že sa mu mnohí ľudia pletú do správy jeho ministerstva vrátane jedného blízkeho spojenca, súčasného prezidenta Porošenka.

    Kaskove oznámenie prišlo len deň predtým, keď môže na Ukrajine dôjsť k vyhláseniu nedôvery vláde, čo by viedlo k pádu premiéra Jaceňuka a predčasným voľbám. „Ak Jaceňuk padne, ďalej by to predĺžilo rokovania s Medzinárodným menovým fondom ohľadom ďalšej pôžičky v hodnote 1,7 miliardy dolárov, ktorá bola v októbri pozastavená.“

    „Dnes kanceláriu vrchného štátneho zástupcu brzdia reformy trestného práva, je liahňou korupcie, nástrojom politického nátlaku, jednou z hlavných prekážok prítoku zahraničných investícií späť na Ukrajinu,“ povedal zástupca vrchného štátneho zástupcu Vitaly Kasko. Podľa neho v krajine k žiadnym sľubovaným zmenám nedochádza. Na jeho vyhlásenie reagoval poradca štátneho zástupcu Shokina Vladislav Kutsenko, ktorý jeho vystúpenie označil za obyčajnú snahu zviditeľniť sa.

    K jeho rezignácii sa však vyjadril aj veľvyslanec USA na Ukrajine Geoffrey Pyatt, ktorý Kaska opísal ako „bojovníka zmien“. „Jeho rezignácia je ranou pre reformné snahy Ukrajiny… Ukrajina si zaslúži čisté súdnictvo,“ napísal na Twitteri.

    V utorok by malo dôjsť k zasadnutiu parlamentu, v rámci ktorého sa majú zhodnotiť doterajšie pokroky vlády. Je preto možné, že dôjde k vyhláseniu nedôvery, pretože rôzne zdroje tvrdia, že presne taká nálada panuje v ukrajinskej vláde, ktorú sprevádzajú mnohé korupčné škandály.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -