Američania vycvičili militantov, tí sa však pridali k Rusom a teraz po ich boku bojujú proti ozbrojencom v Sýrii rovnako trénovaným americkou CIA

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    Bašár Asad, ktorého by Západ aj Saudská Arábia najradšej videli mimo prezidentského kresla, vyhlasuje, že jeho jednotky dokážu bez váhania prevziať kontrolu nad celou krajinou, ale nič také sa zatiaľ nestalo. Kruté boje zintenzívnené neutíchajúcimi leteckými útokmi, za ktoré si Rusko vyslúžilo rozsiahlu vlnu kritiky, sú o to horšie, že v nich nie je stále jasné, kto vlastne za koho bojuje a či je vôbec na strane Západu alebo Ruska.

    Vycvičili si nepriateľov

    Najväčší problém predstavujú v Sýrii a Iraku militantné skupiny, ktoré bojujú na strane tých, ktorí ponúknu viac alebo poskytnú najvhodnejšie podmienky. Medzi takýchto „prezliekačov kabátov“ patria napríklad aj jednotky irackých militantov, ktoré ešte donedávna bojovali po boku amerických jednotiek v Iraku proti ozbrojencom z takzvaného Islamského štátu. Teraz je však všetko inak a armáda USA už pre nich, zdá sa, nie je vhodným spojencom.

    Irackí militanti vycvičení americkými inštruktormi sa naučili všetko, čo mohli využiť v bojoch proti IS v Iraku, ale teraz bojujú po boku Rusov v Sýrii. Ich nepriateľom pritom už nie sú ozbrojenci z Islamského štátu, ale členovia takzvanej sýrskej opozície, ktorú USA označuje za umiernenú, aj keď ešte vlani priznali, že členovia tejto opozície boli už vyhladení Islamským štátom.

    Podľa informácií portálu Daily Beast vycvičila týchto irackých militantov americká tajná služba CIA, ale tí sa pridali k Rusom a teraz bojujú o mesto Aleppo (Halab), ktoré je baštou spomínanej sýrskej opozície, ktorá usiluje o zvrhnutie prezidenta Asada.

    Zbraň sa obrátila proti majiteľovi

    K bojom o sýrske Aleppo (Halab) sa pridala časť jednej z irackých brigád, ktoré vycvičili Američania. „Najmenej jeden oddiel brigády Badr bojuje južne od Aleppa po boku ďalších irackých milícií, ktoré majú podporu ruského letectva a iránskych jednotiek,“ uviedol nemenovaný zdroj blízky americkým vojenským operáciám v Sýrii a Iraku.

    USA trápi najmä fakt, že Aleppo sa snažia dobyť jednotky, ktoré podporujú režim aj armádu prezidenta Asada, a to nielen v boji proti militantom z takzvaného Islamského štátu. Sýria sa totiž teší z tejto podpory aj preto, že jej pomáha zbaviť sa opozície, ktorá v roku 2011 odštartovala v krajine povstanie proti prezidentovi s podporou USA, ale dnes sa rovnako ako zvyšok Sýrie potýka s oveľa väčším problémom v podobe IS.

    Nevhodná konštelácia

    Všetky spomínané okolnosti vedú k záveru, že šiítske milície, s pomocou ktorých USA dosadili a doteraz udržiavajú v Iraku prozápadnú vládu, teraz bojujú po boku Rusov proti militantom v Sýrii, ktorých, paradoxne, tiež vycvičila a vyzbrojila americká CIA s cieľom zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Podľa Západu a Saudskej Arábie je jednou cestou na upokojenie situácie na Blízkom východe odchod sýrskeho prezidenta. Asad má podľa saudskoarabskej diplomacie odstúpiť politickou cestou, ale ak sa to nepodarí, nie je vylúčená ani pozemná invázia, ktorá by režim ukončila. K tej sa, samozrejme, Saudská Arábia pripojí len v prípade, že by bola táto invázia vedená USA. „Keď Asad odíde, zanikne aj prostredie, v ktorom Daeš (IS) v Sýrii operuje,“ uviedol koncom minulého týždňa šéf saudskoarabskej diplomacie Adel al-Jubeir.

    - Reklama -