Všetko sú to len sľuby, po voľbách bude všetko inak. Analytici varujú pred programom vládnej strany, je podľa nich nesplniteľný

    0
    Martin Nikodým na akcii Smeru. (Autor: SITA)

    Nízke ceny energií sú jedným z lákadiel na voličov Smeru, ale podľa denníka SME je už teraz jasné, že pre niektoré vládne návrhy energie práve naopak zdražejú. Robert Fico na straníckom sneme vyhlásil, že v prípade účasti vo vláde bude Smer presadovať zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur mesačne a prisľúbil aj vytvorenie 100-tisíc nových pracovných miest.

    Vláda nevie zvýšiť zamestnanosť ani mzdy

    Volebný program Smeru však analytici hodnotia ako nesplniteľný alebo prinajmenšom mimoriadne finančne nákladný. „Strana sľubuje niečo, čo sa nedá splniť. Vláda nevie zvýšiť mzdy, ani vytvoriť pracovné miesta, ani stabilizovať ceny,“ uviedol analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský pre denník SME.

    Práve vládne opatrenia z dielne Smeru však podľa Vlachynského zdražujú ceny energií. Pre rôzne dotácie a povinné platby sú slovenskí podniaktelia nútení platiť za elektrinu a plyn jedny z najvyšších cien spomedzi členských krajín Európskej únie.

    Niekde pridať, niekde vziať

    Analytik Martin Lindák z Nadácie F. A. Hayeka sa na adresu programu Smeru vyjadril tiež rovnako kriticky. „Smer nezmenil rétoriku a stále sa drží hlavne sociálnych cieľov, ktoré majú mať pozitívne dôsledky na občanov. Treba sa na to pozrieť aj z iného pohľadu, teda odkiaľ sa odčerpajú prostriedky, aby sa niekomu následne prilepšilo,“ uviedol Lindák pre denník SME.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -