Bude dlho žiť, obhajuje Lajčák Vyšehradskú štvorku. Je to skvelý diplomatický nástroj, tvrdí

    0
    Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

    Vyšehradská štvorka je podľa šéfa diplomacie skvelý nástroj. „V zásade aj my sme prekvapení, akú silnú kredibilitu má V4, aký veľký je záujem o stretávanie sa s nami, o získavanie podpory V4,“ povedal na adresu zoskupenia. Za 25 rokov, ktoré V4 oslávi 15. februára, bolo podľa Lajčáka najkritickejšie obdobie vtedy, keď Slovensko „nebolo súčasťou slušnej spoločnosti“. Ako pripomenul, vtedy nás totiž nepozývali tam, kam pozývali našich susedov – teda do Európskej únie. „Vtedy V4 zohrala dôležitú úlohu, že naši partneri, predovšetkým Česká republika, hovorili „nezabúdajte, je tu ešte aj Slovensko,” uviedol Lajčák s tým, že naši partneri vo Vyšehradskej štvorke nám od roku 1998, teda od konca Mečiarovej vlády, veľmi pomohli v tom, aby Slovensko mohlo dobehnúť zameškané.

    Ako priznal Lajčák v rozhovore, nie je zástancom úvah rozširovania V4 o ďalšie krajiny. „Ja som za to, aby formát V4+ bol maximálne flexibilný a aby sme podľa tém prizývali partnerov. Ale objektívne, tieto štyri krajiny sú si najbližšie, majú najpodobnejšiu historickú skúsenosť,“ vysvetlil svoj postoj. Na otázku, či by V4 mala aj naďalej ostať neformálnym zoskupením, Lajčák odpovedal, že za 25 rokov existencie V4 sa ukázalo, že dokáže fungovať aj bez sekretariátu. „Máme rotujúce predsedníctvo, ktoré tú úlohu plní. Ja sa riadim princípom – čo nie je pokazené, neopravuj. V4 určite nie je pokazená, takže nevidím dôvod, aby sme ju opravovali,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

    Ako Lajčák ďalej dodal, vidí priestor na ešte väčšiu kooperáciu, ale pripomína, že krajiny postupne hovoria aj o témach, ktoré boli kedysi tabu – bezpečnosť, energetika, obrana. „V4 dozrieva, kedysi sme si spoločne pomáhali v integrácií do EÚ a NATO, dnes diskutujeme o európskych témach a zisťujeme, kde máme jednotný názor, kde nie, a rešpektujeme to,“ povedal Lajčák s tým, že keď krajiny nemajú spoločný názor, nie je to ani dráma, ani tragédia.

    Vyšehradská štvorka pomohla podľa Lajčáka Slovensku aj bilaterálne, a to v tom zmysle, že keď slovensko-maďarský dialóg prechádzal ťažkosťami, konali sa stretnutia vo formáte V4.

    Ako pre agentúru SITA dodal hovorca prezidenta Roman Krpelan „25 rokov vyšehradskej spolupráce pán prezident Andrej Kiska považuje za významné výročie. Napriek tomu, že v tomto roku Slovensko nie je predsedajúcou krajinou V4 a summit prezidentov sa uskutoční v Poľsku, pán prezident bude výročie vhodným spôsobom počas celého roka pripomínať“. Na výročie 15. februára sa v hlavnom meste predsedníckej krajiny V4 v Prahe stretnú aj premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

    Novodobá vyšehradská skupina vznikla 15. februára 1991 na stretnutí maďarského premiéra Jószefa Antalla, prezidenta ČSFR Václava Havla a poľského prezidenta Lecha Walesu v maďarskom Visegráde. Na tejto schôdzke podpísali deklaráciu o blízkej spolupráci troch stredoeurópskych krajín na ich ceste k európskej integrácii a ekonomickej transformácii. Po rozdelení ČSFR sa označenie skupiny zmenilo na Vyšehradskú štvorku.

    - Reklama -