Utečenci po tisícoch odchádzajú z Fínska. Je tu zima, pašeráci sľubovali niečo iné, sťažujú sa

    0
    Žiadatelia o azyl z Iraku pred utečeneckým centrom vo fínskom meste Lahti (Autor: SITA)

    Muhiadin Hassan narodený v Somálsku prevádzkuje na severe Európy cestovnú kanceláriu a prezradil, že lety sú vypredané na celé mesiace dopredu. Svoju žiadosť o azyl vo Fínsku stiahlo štyritisíc ľudí a úrady predpokladajú, že počet žiadostí ešte narastie k piatim tisícom.

    „Niektorí hovoria, že nemajú radi tunajšie jedlo, iným sa nepáči príliš studené počasie alebo sa necítia vo Fínsku vítaní. Existuje veľa dôvodov,“ opisuje situáciu Muhiadin Hassan. Niektorí utečenci zmieňujú aj rodinné dôvody ako napr. choré deti, pre ktoré sa musia vrátiť domov. Časť utečencov je sklamaná z toho, čo vo Fínsku na vlastné oči vidí. Nezodpovedá to totiž sľubom pašerákov, ktorí zinkasovali peniaze utečencov za cestu.

    Domov sa väčšinou chcú vrátiť Iračania. Zo spomínaných štyroch tisíc ľudí je len 22 Sýrčanov a 35 Afgancov. Na dokreslenie celej situácie britský server dodáva, že v roku 2014 požiadalo o azyl vo Fínsku asi 3600 ľudí, zatiaľ čo v roku 2015 to bolo 32 500, teda takmer desaťkrát viac. V nádeji, že počet navrátilcov ešte porastie, ponúka fínske ministerstvo vnútra utečencom pomoc. Väčšina utečencov túžiacich po návrate domov sa však neobracia na vládu, ale na irackú ambasádu v Helsinkách, fínskom hlavnom meste.

    Lety z Helsínk do Bagdadu s navrátilcami na palube budú tak dlho, kým o ne bude záujem.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -