Naša armáda zbrojí. O projekte s Poľskom rozhodnú expertné skupiny. Alternatívu priznal minister Glváč

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    O definitívnom osude slovensko-poľského projektu na výrobu kolesových vozidiel 8 x 8 sa rozhodne na rokovaní expertnej skupiny 18. februára v Krakove. Potvrdil to slovenský minister obrany Martin Glváč.

    Zámer spolupráce podpísali slovenský predseda vlády Robert Fico a vtedajšia poľská premiérka Ewa Kopaczowá v júli minulého roka. Spolupráca sa má týkať výroby vojenských vozidiel Rosomak – Scipio 8 x 8. Rokovania riadiaceho výboru k projektu dočasne prerušili pre októbrové parlamentné voľby v Poľsku, experti oboch strán sa k rokovaciemu stolu opäť posadili až tento rok. O projekte spolu hovorili aj ministri Martin Glváč a Antoni Macierewicz.

    Glváč spresnil, že zostávajú nevyjasnené tri veci: navýšenie ceny, rozhodné právo a rozhodcovský súd. Po rokovaní expertnej skupiny v Krakove sa rozhodne, či pôjdeme touto cestou, alebo nie. „Ak nie, už dnes je pripravený druhý variant, ktorý je veľmi výhodný, transparentný a zaujímavý,“ uviedol minister Glváč.

    Podľa pôvodných plánov Slovenská republika plánovala kolesovými vozidlami 8 x 8 poľsko-slovenskej výroby postupne vyzbrojiť dva prápory. V prvej fáze malo ísť o 31 vozidiel, ktoré by nahradili dosluhujúce OT-64. Vežu pre Scipio mal vyrábať Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica. Z pohľadu pozemných síl ide o najväčší modernizačný projekt v histórii.

    - Reklama -