Robert Fico a Miloš Zeman za kamerou. Poznáme zákulisie prezidentskej misie u nás

    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

    Vrelé priateľské objatia, vzájomná podpora a chvála, alebo slová o politickom učiteľovi a žiakovi. Aj to sprevádzalo jednodňovú návštevu Miloša Zemana u jeho mnohoročného priateľa a slovenského premiéra Roberta Fica.

    Prezident Zeman v Bratislave hovoril na konferencii Inštitútu ASA, ktorý má blízko k vládnej strane SMER-sociálna demokracia. Hoci téma bolo jasná – úloha sociálnej demokracie v súčasnom globalizovanom svete, obsahom prejavu Roberta Fica aj Miloša Zemana výrazne rezonovala migračná kríza. Zeman nezabudol upozorniť, že sociálna demokracia by mala obhajovať národné záujmy. Rovnako razantne uviedol, že ekonomických moslimských migrantov by sme mali deportovať späť do ich krajín.

    Počas príhovoru český prezident zmienil aj blížiace sa slovenské parlamentné voľby. Akokoľvek vraj nechce zasahovať do slovenských vnútorných záležitostí, ako občan Miloš Zeman zaželal úspech vo voľbách.

    Potom, čo autokolóna s prezidentom Milošom Zemanom dorazila k historickej budove Slovenskej národnej rady v centre Bratislavy, ihneď sa ukázala vrelosť vzťahov, aké česká hlava štátu udržiava so slovenským premiérom. Miloš Zeman a Robert Fico sa priateľsky dlho objímali.

    Skôr ako český prezident a slovenský premiér dorazili do sály, kde sa už zhromažďovalo okolo dvesto účastníkov, obaja páni sa krátko neformálne porozprávali v priľahlom salóniku. Spolu s nimi bol prítomný aj podpredseda strany SMER-SD Pavol Paška a tretí hlavný rečník konferencie, prezident Rakúskeho odborového zväzu. Neformálne podebatovali napríklad o téme migračnej krízy a odobrali sa do sály.

    Bonmoty, na ktoré sa všetci tešili

    Po hlavných prejavoch nasledovala debata, kde okrem iného došlo aj na politickú minulosť Miloša Zemana. Jedna z dám spomínala, ako sa rozprávalo, že si ľudia chodievali dnešného českého prezidenta vypočuť do parlamentu, kde boli jeho prejavy a bonmoty legendárne.

    „Vtedy boli vaše bonmoty hodnotené ako veľmi vtipné a duchaplné. Dnes sa vaše bonmoty tiež očakávajú, ale robí sa z nich politika. To bola poznámka. Teraz otázka. Včera som si znovu prečítala vašu knihu Ako som sa mýlil v politike a chcem sa opýtať, či sa mýlite v politike aj dnes,“ znela otázka na prezidenta Zemana.

    Pretože nie som idiot …

    „V politike, tak ako v akomkoľvek inom remesle sa nemýli len génius. A pretože nie som génius, tak sa, samozrejme, mýlim. Svoje chyby nepriznáva len idiot, a pretože nie som idiot, tak svoje chyby priznávam,“ povedal Miloš Zeman a okamžite sa sála rozburácala potleskom.

    Pred koncom medzinárodnej konferencie si vzal slovo Robert Fico, ktorý otvorene prehovoril o svojom vzťahu k Zemanovi. Slovenský premiér sa považuje za jeho žiaka. „Miloš, dúfam, že ťa môžem považovať za svojho politického učiteľa, a preto snáď neurobím žiadne chyby, za ktoré by si ma pokarhal a musel sa za mňa ako svojho žiaka hanbiť,“ povedal Fico. Hovoril tiež o tom, že jazdil vtedy ešte dôchodcu na Vysočine navštevovať čoby opozičný politik a Miloš Zeman s ním debatoval tvorbu ideového základu strany Smer.

    Pred obedom vo vládnom hotelovom komplexe Bôrik ešte prezidenta Zemana čakal rozhovor pre TA3. Nasledovalo záverečné neformálne posedenie, kde okrem českého prezidenta, slovenského premiéra a Pavla Pašku bol prítomný aj slovenský veľvyslanec v ČR Peter Weiss a česká veľvyslankyňa v Bratislave Livia Klausová.

    Všetci spoločne potom na návrh Miloša Zemana zatelefonovali slovenskému exprezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý sa zotavuje po pondelkovej plánovanej operácii. Každý z prítomných si vzal telefón Roberta Fica k uchu a s Gašparovičom sa krátko porozprávali. Prezident Zeman mu zaželal skoré uzdravenie.

    - Reklama -