VIDEO Polícia utiekla pred davom rozzúrených farmárov. Gréci si povedali dosť a vyšli do ulíc

    0
    Protest gréckych farmárov (Autor: SITA)
    Približne 800 farmárov na Kréte napadlo budovu ministerstva poľnohospodárstva, na ktorú hádzali nielen zeleninu, a došlo aj k stretom s políciou, keď sa bezpečnostné zložky pokúsili rozohnať symbolickú okupáciu budovy rezortu. 

    Policajti vzali nohy na plecia

    Pred gréckym ministerstvom hospodárstva na Kréte lietali okrem paradajok aj kamene a polícia, ktorá bola v porovnaní s protestujúcimi farmármi v menšine, použila na rozohnanie davu slzotvorný plyn. Rozhnevaní farmári sa však nedali na ústup a s palicami v rukách naháňali bezpečnostné zložky. Časť ťažkoodencov bola dokonca nútená pred zúrivým davom utiecť. 
     
    VIDEO Protest farmárov na Kréte
     
    Po útoku farmárov zostalo na budove gréckeho ministerstva porozbíjaných niekoľko okien. Niektorí účastníci protestu na Kréte sa zasahujúcej polícii dokonca vyhrážali, že ich zasiahnu pesticídmi, ktoré používajú na postrek olivovníkov. V rukách polície skončili nakoniec šyria ľudia. „Pre nás existuje len jediná cesta ako vyriešiť problémy farmárov, a tou je dialóg,“ uviedol grécky minister poľnohospodárstva Vangelis Apostolou. 
     
    Asociácia gréckych farmárov pravidelne blokuje diaľnice traktormi už dva týždne. Poľnohospodárom sa nepáčia podmienky, ktoré pre nich pripravuje vláda zmenou dôchodkového systému. Farmári odmietajú s vládou vyjednávať a sú údajne odhodlaní pokračovať v protestoch, kým vláda neprehodnotí svoje plány na reformu penzijného systému. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -