Palestína neexistuje, tak ako v arabčine neexistuje zvuk pre písmeno „P“, poslankyňa Knessetu provokuje Palestínčanov

    0
    Izraelská polícia dočasne zakázala Palestínčanom vstup do jeruzalemského Starého mesta (Autor: SITA)
    O neopatrnom vyjadrení člena vládnej strany Likud informoval denník Haretz s tým, že malo ísť o slová Anat Berkovej, ktorá uviedla, že palestínska identita je len zapožičaná z románskeho frázovania, „takže toto slovo (Palestína) si tiež zaslúži pozornosť“. 
     
    Odpoveď arabských zákonodarcov na seba však nenechala dlho čakať a proti tomuto vyjadreniu poslankyne vládnej strany ostro vystúpila členka izraelskej ľavice Tamar Zandbergová. „Ste idiot?“ opýtala sa Zandbergová v reakcii na vyjarenie svojej parlamentnej kolegyne. 
     
    Berkovej tvrdenie bolo skutočne založené na fakte, že v angličtine používané slovo Palestine (Palestína) nemá jednoducho v arabčine rovnakú výslovnosť a namiesto toho arabčina názov vyslovuje s „F“ na začiatku, teda Falestine (Falestína). Debata o názve vznikla pri búrlivej diskusii o prípadnom odtrhnutí palestínskeho územia od Izraela bez toho, aby tomuto kroku predchádzala obojstranná dohoda. Podľa šéfa izraelskej opozície Isaaca Herzoga je také niečo za súčasných podmienok nepredstaviteľné. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -