VIDEO Fico je… a žijeme v raji, ozývalo sa na proteste pred centrálou Smeru. Hlina z improvizovaného pódia poriadne rozparádil dav. Nechýbal ani „toaleťák“ a policajti

    0
    Alojz Hlina pred centrálou Smeru. (Autor: pk)

    Alojz Hlina je známy svojimi excesmi, nad ktorými niektorí len krútia hlavami. Medzi ne by sa dal zaradiť aj dnešný protest, nad ktorým určite krútili hlavami smeráci z ich neďalekej centrály. No a aký zmysel mala akcia podľa slov jej organizátora?

    „Aj najväčšia katedrála je postavená z malých tehál. Niekedy mám pocit, že chceme všetko zmeniť hneď a zaraz, a keď sa to nepodarí, tak upadneme do letargie. Veci sú väčšinou postavené na drobnej a, častokrát, útrpnej práci. Čiže aj toto má podľa mňa význam. Všetko má význam. Každý akt takéhoto nesúhlasu či vzdoru je signálom. Verím, že toto ním je,“ prezradil pre ParlamentnéListy.sk Alojz Hlina, poslanec národnej rady za KDH.

    Bez ampliónu, so Smerom za chrbtom

    Protest proti rozkrádaniu zdravotníctva. Takto znel oficiálny názov akcie, ktorej sa zúčastnili desiatky ľudí. Boli medzi nimi náhodní zvedavci, zástupcovia médií, ale aj nespokojné sestry, ktoré prišli dať jasne najavo svoj názor na súčasnú situáciu v rezorte zdravotníctva. Alojza Hlinu v úvode akcie prekvapila drobná nepríjemnosť. „Nemáme baterky?“ Ozývalo sa od skupinky ľudí, v ktorej strede Hlina bezradne stál s nefunkčným ampliónom v ruke. Nakoniec sa ale vynašiel a na improvizovanom pódiu predniesol svoju reč len pomocou vlastných hlasiviek.

    „Mám taký pocit, že ľudia si myslia, že sa ráno jednoducho zobudia a všetko zmenia. Že zmenia všetko to, čo sa za všetky tie roky pokazilo. Naraz sa to ale nezmení. Toto, čo je teraz, nevzniklo včera a ani predvčerom. A nezmení sa to zajtra a ani pozajtra. Je to o tom, ako dlho, dôrazne a dôsledne budeme požadovať zmenu,“ prehlásil Hlina na úvod protestu. Politik načrel do svojej pamäte a zaspomínal si aj na jednu z jeho predchádzajúcich „performance“ spojenú s menom Pavol Paška. „Pamätám si rok a pol dozadu, keď som povedal v parlamente, že prídeme Paškovi pred okná do mestského parku. Neverili by ste, aká sa v parlamente spustila hystéria,“ spomínal Hlina a dodal: „Má to zmysel prísť na správne miesto, a toto je správne miesto. Súmračná 25 je správne miesto.“

    Hlavné motto protestu bolo ľuďom, ale hlavne politikom vyslať signál, ukázať, v akom stave sa rezort zdravotníctva nachádza. „Sú veci, na ktorých by sa už fakt nemalo kradnúť. Ak je niekto na to zvyknutý, nech kradne betón a roxory, však tam kradli doteraz. Teraz sa im ale zapáčili CT-čka, IT projekty, softvérové aplikácie a tam kradnú tak, že tam to mliaskanie počuť až cez tri mestá. Ale nech odídu zo sféry, ako je školstvo a zdravotníctvo,“ podčiarkol problematiku Hlina.

     

     

    Protest proti rozkrádaniu v zdravotnictve pred centrálou Smeru v hlavnej úlohe s Alojzom Hlinom.

    Akciu navštívila aj skupinka zdravotných sestier, ktoré svojimi heslami a transparentmi dali veľmi jasne najavo, čo si o situácii v rezorte myslia. Jedna z nich na improvizovanom pódiu vystriedala aj samotného politika.

    „Ďakujem, že ste prišli podporiť sestry, ktoré tu dnes sú. Že ste prišli podporiť sestry z Prešova, zo Žiliny a z Trnavy, ktoré sú momentálne nezamestnané. Sú na ulici preto, že dokázali zdvihnúť hlavu (doktor Fico, skríkol jeden z účastníkov – pozn. red.) a  povedať si, že v takomto zdravotníctve odmietajú pracovať. Že v takomto zdravotníctve, kde sa dennodenne rozkrádajú tisíce a tisíce eur, tak v takomto zdravotníctve nie sú ochotné pracovať. Ja si ich za to, že to dokázali veľmi vážim. Za to, že dokázali vydržať dva mesiace eštebáckych praktík, ktoré v týchto nemocniciach zavládli,“ vyslovila sa Iveta Lazorová, šéfka sesterských odborov.

    Ako avizoval a vyzýval plagát akcie, na proteste sa niektorí z účastníkov ukázali aj s rolkami toaletného papiera. Tie však v ovzduší len zaviali a nikto sa neuchýlil k žiadnej výtržnosti. Na „slušné vychovanie“ poukázal aj samotný Hlina a desiatkam ľudí odporučil, aby sa vyhli aktivitám, ktoré by mohli nejako zalarmovať policajné hliadky, ktoré na celý protest dohliadali.

    Fico je k..ot a žijeme v raji, ozývalo sa v dave

    Napriek tomu, že návštevníkov tvorila vzorka ľudí, ktorí mali na vládnucu stranu jasný názor, objavili sa aj takí, ktorí protest nepodporovali. „Ja som absolútne spokojný,“ prezradil jeden z okoloidúcich svoj názor na Smer a pokračoval: „Ja si myslím, že tu žijeme ako v raji, keď sa porovnáme s ostatnými okolo nás.“

    „Fico je k..ot, je to obrk..ot“ a „Je mi z neho zle“, ozývalo sa z rozvášneného davu spolu s ďalšími heslami, pokrikmi či inými „antismeráckymi“ popevkami. „Tiež pracujem v zdravotníctve. Ovládajú ho finančné skupiny, čo by nemalo byť. Týmto protestom sa dá najavo, že s tým ľudia nesúhlasia, ale zmenu musí urobiť asi niekto, napríklad tí v parlamente,“ vyjadril sa na margo protestu jeden z účastníkov.

    „Podľa mňa sa dá zmeniť všetko, keď ľudia protestujú. Treba na to hlavne veľa ľudí, aby išli protestovať a nebáli sa toho,“ prehlásil jeden z návštevníkov a ihneď sa k nemu pridal ďalší z „demonštrantov“ Miro. „Každý večer čítam o vláde strany Smer-SD, vraj sociálnej demokracii, a čítam o nich samé klamstvá. Klamstvá, ktoré v tomto peknom štáte už nechcem nikdy počuť. Preto som sem prišiel,“ prezradil.

    Na proteste sa zúčastnilo niečo cez sto ľudí.

    - Reklama -