Róbert Beutelhauser: Pravda podľa Fica

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Je to tak trochu rozprávkový svet, v ktorom keď sa učiteľ rozhodne klamať, tak lož ho zvyčajne veľmi rýchlo dobehne a takýto učiteľ už pred žiakmi nemá šancu. Preto keď sa učiteľ, ktorý verí pravde, ocitne v reálnom svete, je často bezmocný.

Práve túto bezmocnosť som si uvedomil po posledných premiérových tlačovkách, na ktorých predseda vlády pred celým národom klamal. Začali nám chodiť maily, v ktorých nás kolegyne a kolegovia žiadali, aby sme to nenechali tak a reagovali. Aj sme sa snažili, no márne, lož je ako exkrement na podrážke, čím viac s ním chodíte, tým viac smrdí a Fico to dobre vie. Pre našinca je skutočne ťažko pochopiť, že niekto chce zmeniť chod vecí len preto, že verí istým hodnotám. Veľká časť populácie radšej verí premiérovi, ktorý v čase, keď mal vymetať študentské viechy, dral lakte na komunistických schôdzach. Zároveň hrdo vyhlasuje, že si ani nevšimol november 1989, ktorý pre osobné ambície rozštiepil SDĽ a o jeho prepojení na finančných oligarchov si aj vrabce čvirikajú. Prečo je to tak? Jednoducho v našich končinách prispôsobovanie sa okolnostiam je pochopiteľné a spoločensky akceptovateľné, a preto premiérov človek nikdy nemôže porozumieť, že niekto niečo robí bez vidiny zisku, respektíve politického prospechu.

Ako sa dá obhájiť pravda proti vládnej moci? Nemáme recept, no asi len tak, ako sme to robili doteraz: úprimnosťou. My v Iniciatíve slovenských učiteľov ako neformálne zoskupenie nereprezentujeme len ciele, ale chceme ponúkať aj hodnoty a práve prostredníctvom týchto hodnôt sa chceme prihovárať tým ľuďom, ktorí odmietajú „pravdu“ podľa Fica. Najbližšie tak chceme urobiť v stredu 10.2. o 17h na Námestí SNP, kde  poďakujeme všetkým kolegom v štrajku a všetkým našim podporovateľom.

Róbert Beutelhauser,

Iniciatíva slovenských učiteľov

- Reklama -