Imigranti sú všade. Neušetrili ani volebné programy slovenských strán

    0
    Nové predvolebné heslo strany Smer-SD (Autor: ReproFoto: strana-smer.sk)

    Denník N sa v spolupráci s Inštitútom pre verejné otázky pozrel bližšie na tému migrantov a toho, ako „presiakla“ do volebných programov niektorých strán. Asi jeden z najrazantnejších a najostrejších prístupov má Smer. Už podľa vyjadrení predsedu vlády a aj strany Roberta Fica bolo zjavné, akým spôsobom sa k otázke postavil. Médiami, ale aj spoločenskými kuloármi zarezonoval pojem „ucelená moslimská  komunita“, s ktorým Fico vyrukoval. Preto treba povedať, že práve Smer si zakladá na problematike utečeneckej krízy svoju kampaň, a svedčí o tom aj jedno z jeho hesiel: „Chránime Slovensko“.

    Strana zelených či OĽaNO túto tematiku vo svojich volebných programoch vôbec nespomínajú a KSS sa k nej vyjadruje len v jednom bode, a to tak, že imigráciu na Slovensku nepodporuje. SaS sa mierne inšpirovala výrokmi svojho predsedu a imigrantskej kríze a žiadateľom o azyl sa vo svojom programe tiež povenovala. KDH si na tematiku posvietilo naozaj podrobne. Ich body sa mierne schizofrenicky rozbiehajú či skôr chcú podčiarknuť humanitárnu, ale zároveň aj bezpečnostnú stránku veci.

    Most-Híd sa nijako agresívne či ostro k tejto otázke nevyjadruje. Pozerá sa na ňu skôr všeobecne a podporuje kultúrnu rozmanitosť a občiansku spoločnosť. Babitzovej Šanca zase v jednom z bodov deklaruje potrebu prijať novú migračnú politiku. Strana SKOK! sa podľa Denníka N pozerá na krízu a imigrantov „rozvážne“. Podľa nich je prílev imigrantov možné využiť aj na prijatie zahraničných odborníkov. Podľa SMK je zase dôležité, aby mladí ľudia zostávali na Slovensku a „neutekali“ za hranice. 

    - Reklama -