Šok zo strany učiteľov. Mieria naspäť za katedru, štrajk sa končí

    0
    Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov. (Autor: zdroj: pk)

    Inicatíva slovenských učiteľov upozornila, že počas štrajkovej pohotovosti bude štrajkový výbor aj naďalej aktívne presadzovať splnenie štrajkových požiadaviek, poukazovať na nedostatky slovenského školstva a predovšetkým mobilizovať školskú verejnosť. Zároveň je rada, že štafetu prevezmú vysokoškolskí učitelia.

    Neschopnosť a totálny cynizmus

    „Štrajk naplno odhaľuje neschopnosť ministra školstva Draxlera, ktorý síce opakovane potvrdil oprávnenosť učiteľských požiadaviek, no nedokáže sa za ne postaviť a presadiť ich. Štrajk zároveň odhalil totálny cynizmus predsedu vlády, ktorý namiesto toho, aby z pozície svojej moci nastolené problémy riešil, sa sústreďuje na znevažovanie organizátorov štrajku a manipulovanie so štatistikami, zatiaľ čo viac ako 150-tisíc detí sa vôbec neučilo alebo sa učilo v núdzovom režime,“ uviedla iniciatíva.

    Kritizovala aj predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavla Ondeka za to, že odborový zväz ich nepodporil. „Napriek opakovaným vyhláseniam pána Ondeka, že jeho členovia môžu zvážiť vstup do štrajku, na nižších organizačných štruktúrach toleroval protištrajkovú kampaň spojenú so šírením lží a vyhrážok.“ Kritizovali aj zastrašovanie zo vzťahu zriaďovateľ, riaditeľ a učiteľ, ktoré podľa nich nemá mať v demokratickej spoločnosti miesto.

    Európsky unikát

    „Náš štrajk sa svojou dĺžkou zapíše do slovenských dejín a svojou spontánnou organizáciou je európskym unikátom. Štrajk, ktorý sa organizuje bez finančných prostriedkov a bez podpory najväčšieho odborového zväzu dokázal, že na Slovensku sú tisíce učiteľov, vychovávateľov a odborných zamestnancov natoľko nespokojné, že v mene zlepšenia situácie v školstve sú ochotní zriecť sa významnej časti príjmu a zabojovať za riešenie problémov, ktoré ich dlhodobo trápia,“ uviedli.

    Učitelia zdôrazňujú, že aj napriek dnešnej šokujúcej informácii rozhodne nekončia. A hoci sa vracajú za katedru, už nebudú takí ako predtým. Zajtra ich ešte čaká akcia na bratislavskom Námestí SNP, kde o 17.h chystajú demonštráciu ZRPŠ – Začnime Riešiť Predovšetkým Školstvo.

    - Reklama -