Islamská teokracia ako ju nepoznáte. Vo voľbách v Iráne kandiduje množstvo žien

    0
    Iránsky prezident Hasan Rúhání (Autor: SITA)

    V porovnaní s voľbami spred štyroch rokov sa počet kandidátok zdvojnásobil, spresnil hovorca, podľa ktorého ide o absolútny rekord v dejinách tejto islamskej republiky. Pôvodne bolo pritom na nadchádzajúce voľby zaregistrovaných vyše 1000 potenciálnych kandidátok na funkciu poslanca.

    Konferencia o rodovej rovnosti, tentoraz v Teheráne

    Ako uviedla agentúra DPA, proreformní politici blízki prezidentovi Hasanovi Rúhánímu sa pred voľbami sústredili aj na zmenšenie nepomeru v zastúpení mužov a žien na kandidátskych listinách proreformných strán. „Ako môžeme hovoriť o rozvoji a pokroku, keď ignorujeme 50 percent žien v populácii,“ spýtal sa Rúhání v nedeľu na konferencii o rodovej rovnosti, ktorá sa konala v Teheráne.

    Rúhání a jeho sympatizanti v Iráne čelia nekompromisným duchovným a konzervatívnym poslancom, ktorí mali v posledných troch funkčných obdobiach v parlamente drvivú prevahu. Reformátori sa teraz snažia spojiť s umierneným krídlom konzervatívcov a vytvoriť koalíciu, ktorá by duchovných (ajatolláhov) pripravila o ich doterajšiu moc a vplyv.

    - Reklama -