Nesprávate sa dosť úctivo, oboril sa turecký prezident na EÚ. A vytiahol utečeneckú kartu

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    „Čo budete robiť s utečencami, keď sa s nami nedohodnete? Zabíjať ich?“ pýtal sa vraj turecký prezident Erdogan predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Následne im hrozil, že sa bez pomoci Turecka nezaobídu a že keď tomu neveria, stačí, aby Turecko pustilo utečencov do Európy bez obmedzenia. S odvolaním sa na grécky spravodajský server o tom informoval ihned.cz.

    Obom pánom vyčítal, že Turecko čaká už vyše päťdesiat rokov na členstvo v EÚ a zatiaľ sa nedočkalo. Keď mu EÚ vyčíta, že Turecko nie je dosť demokratické, tak to podľa Erdogana nebývalo ani Grécko, Nemecko alebo Veľká Británia. Zdalo sa mu navyše, že sa k nemu Luxemburčan Juncker nespráva dosť úctivo. „Luxembursko je ako mesto v Turecku. Reprezentujem krajinu s 80 miliónmi obyvateľov. To, ako so mnou Juncker hovorí, je nezdvorilé,“ poznamenal v jednej chvíli smerom k Tuskovi.

    Pokiaľ ide o hodnotenie demokracie v Turecku, Erdogan sa rozčúlil, že EÚ sa nestará o to, ako je to v Turecku naozaj. Keby sa ho prišiel niekto opýtať, on by povedal pravdu.

    Vyšlo tiež najavo, že sa do tureckých rúk dostal interný dokument EÚ, v ktorom sa uvádza, že by Turecko mohlo dostať tri miliardy eur ročne. Oficiálne sa rokovalo o troch miliardách za dva roky a potom turecká strana vytiahla na stôl inkriminovaný dokument.

    - Reklama -