Premiéra za výroky o moslimoch stíhať nebudú. Dôvod? Sloboda prejavu

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Komentátor Miro Kern vo svojom texte pre Denník N vysvetľuje okolnosti podania trestného oznámenia na predsedu vlády, ktoré nedávno zamietli. Podal ho práve spomínaný Ivanič a vychádzalo z „osudnej“ tlačovky zo začiatku januára. Ivanič v podnete generálnej prokuratúre sa domnieval, že sa premiér dopustil hanobenia rasy, národa a presvedčenia, a podnecovania k rasovej, národnostnej a etnickej nenávisti. Za to u nás hrozí až trojročné väzenie. Generálna prokuratúra posunula oznámenie na kraj a krajská prokuratúra ho 2. februára odmietla.

    „Sloboda prejavu je chránená nezávisle na tom, či je vyjadrenie racionálne, alebo emotívne, odôvodnené alebo bezdôvodné, respektíve, či je ostatnými prijímané ako užitočné alebo škodlivé, hodnotné alebo bezcenné,“ napísala prokurátorka Zuzana Hulinová v rozhodnutí. Kern ďalej podotýka, že Hulinová podčiarkuje fakt, že Fico povedal tieto vyjadrenia v rámci určitého kontextu, a práve vďaka nemu ich nie je možné považovať za nenávistné.

    „Tieto výroky nepochybne spôsobili strach v moslimskej komunite na Slovensku, ktorá sa síce v novembri proti Ficovým výrokom ostro ozvala, no v januári sa už ozývať ani neodvážila,“ hovorí na margo rozhodnutia prokurátorky Ivanič. Ten sa rozhodol, že proti rozhodnutiu prokuratúry podá protest.

    - Reklama -