Koalíciu so Smerom si neviem predstaviť. Najviac škodí Matovič, pomýlil si parlament s… Ďalší politický nováčik, ktorý by chcel sedieť v parlamente

0
Michal Goriščák (v strede) (Autor: Archív M.G.)

Prečo idete do politiky?

Veľmi dobre poznám problémy ľudí nielen v našom regióne, či už ide o nezamestnanosť, chýbajúca reforma školstva, s tým spojený odlev talentov do zahraničia. Sú to problémy, ktoré sa týkajú najmä mladých ľudí. Chcem byť ich hlasom v parlamente.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete  sedieť v parlamente?

Podieľal som sa na vytvorení Občianskej vízie strany Most-Híd, ktorá prináša jasné a konkrétne návrhy ako zlepšiť kvalitu života občanov na Slovensku. Myslím si, že jednou z najväčších výziev mladého človeka je uchytiť sa na trhu práce. Základom úspechu je kvalitné vzdelanie. Potrebujeme školstvo, ktoré umožní mladým ľuďom, aby bez ohľadu na ich finančné zázemie dosiahli vzdelanostnú úroveň adekvátnu ich schopnostiam. Musíme dbať na to, aby školstvo reagovalo na výzvy trhu práce primeraným spôsobom a poskytovalo znalosti a zručnosti, ktoré absolventom umožnia získať zamestnanie. V súlade s tým budem presadzovať opatrenia, ktoré umožnia efektívnejšie prepojenie vzdelania s trhom práce. Mojou snahou je tiež prispieť k zvýšeniu záujmu mladých ľudí o správu vecí verejných.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Na kandidátku strany Most-Híd ma navrhli a schválili členovia okresného predsedníctva strany Most-Híd vo Svidníku. Následne moju nomináciu schválila aj Republiková rada strany. Týmto im chcem ešte raz poďakovať za prejavenú dôveru.

Ak sa stanete poslancom, na akú oblasť sa zameriate?

Ako som uviedol – efektívnejšie prepojenie vzdelávacieho systému s trhom práce. Osobne mi je veľmi blízka oblasť cestovného ruchu, v ktorej mám dlhoročné skúsenosti. V geografickom ponímaní predstavuje Slovenská republika srdce Európy,  čo nepochybne prispieva k zvýšeniu potenciálu pre rozvoj cestovného ruchu. Napriek tomu vidím v uvedenej oblasti nedostatočne využité možnosti.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

„Zdravý rozum za náš región.“ 

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

S kolegami z kandidátky mám korektné vzťahy, preto sa nedá kategorizovať, s kým sú tie najlepšie. Ľudia v strane a na kandidátke sú pre mňa inšpiráciou ako zo seba dostať maximum.

Michal Goriščák

Michal Goriščák (Foto: archív M. G.)

Priznáte svoj majetok? Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Samozrejme, svoj majetok priznám. Nevlastním žiadnu firmu, nehnuteľnosť ani akcie. Vlastním len veci bežnej spotreby. Z môjho vlastníctva si najviac cením moje zručnosti, schopnosti a v neposlednom rade zdravý rozum.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Za svoj najväčší životný úspech považujem, že môžem robiť to, čo ma baví a napĺňa.

A naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Resp. čo vás najviac mrzí?

Neúspech neexistuje. Zdanlivé neúspechy sú totiž zamaskované úspechy.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Myslím si, že pán Matovič, ktorý si národnú radu mýli s kabaretným vystúpením.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Pán Bugár a pani Žitňanská. Nevravím to preto, že pôsobíme v rovnakej strane… Oni dvaja tvoria tandem, ktorý ovplýva rozumom, odbornosťou a charizmou.

V marci minulého roka ste sa stali okresným predsedom strany Most-Híd pre okresy Stropkov a Svidník. Cieľom bolo do volieb naštartovať procesy v okresoch a krajoch tak, aby dosiahla politická strana v parlamentných voľbách lepšie výsledky. Ako sa vám za ten necelý rok darilo?

Okresná organizácia Svidník a Stropkov má viac ako 30 členov, ktorí sú aktívni vo verejnom živote. Zrealizovali sme viacero zmysluplných projektov, z ktorých možno spomenúť napríklad čistenie verejných priestranstiev pri príležitosti Dňa Zeme či organizovanie Dňa detí.

V minulosti ste sa angažovali aj v mládežníckej organizácii strany Most-Híd – IUVEN. V čom táto činnosť spočívala?

Organizovanie rôznorodých podujatí pre mladých ľudí. Za všetky spomeniem seminár Adama Cibulu (päťnásobný majster Európy v kulturistike), diskotéka na ľade, beach-volejbalové turnaje, diskusie s cieľom zvýšiť záujem mladých ľudí o politické dianie a pod.

Ako dnes funguje spolupráca strany Most-Híd s KDH? Keď ste nastúpili do funkcie okresného predsedu, dali ste si za cieľ, že aj v týchto okresoch upevníte túto spoluprácu. Podarilo sa?

Naše strany i voliči zdieľajú spoločné hodnoty. Verím, že v budúcich komunálnych voľbách v našom regióne spoluprácu potvrdíme.

Myslíte si, že pravicové strany majú šancu zostaviť po parlamentných voľbách vládu?

Po súčasných škandáloch som o tom stále viac presvedčený. Sčítaním posledných preferencií strán Most-Híd, KDH a Sieť sa blížime k preferenciám vládnej strany. To je jasný signál, že alternatíva voči vláde jednej strany je reálna.

Viete si predstaviť, že strana Most-Híd by bola súčasťou koalície so stranou Smer-SD?

Ja si to predstaviť neviem. Naším cieľom je vytvoriť alternatívu voči vláde jednej strany pozostávajúcu zo strán, ktoré sú hodnotovo aj programovo blízke, a to Most-Híd, Sieť a KDH.

Politici často vyhlasujú, že nikdy nepôjdu po voľbách do koalície so súčasnou vládnou stranou, potom či už tesne pred voľbami, alebo po voľbách sa situácia zmení. Ako im ešte ľudia majú dôverovať?

Rozhodnutie záleží na samotných voličoch.

Tvrdíte, že s ľuďmi často komunikujete. Aká vládne na východnom Slovensku, kde je vysoká nezamestnanosť, atmosféra? Dôverujú ešte ľudia politikom?

Pokiaľ je politik čestný a to, čo vraví, myslí úprimne, nevidím dôvod, aby mu ľudia nedôverovali.

Čo sa týka menšín na Slovensku, ste si ako okresný predseda predsavzali, že budete pracovať v prospech menšín. Akých konkrétne a aké ciele sa vám podarilo splniť?

Musím vyzdvihnúť projekt zameraný na podporu rusínskej menšiny s názvom LAVKA, ktorého koordinátorom som spoločne s mojím straníckym kolegom Petrom Krajňákom. Za rok, ako LAVKA funguje, sme napríklad pomohli so zakúpením kostýmov pre rusínske divadelné predstavenie, pomohli zabezpčiť podporu pre knihy v rusínskom jazyku a mnoho iných užitočných projektov.

Aká je dnes situácia v mestách a obciach, kde spolu žijú ľudia so slovenskou a maďarskou národnosťou? Neeskaluje v nich napätie?

Aj vďaka politike strany Most-Híd je situácia pokojná a nedá sa hovoriť o žiadnom napätí.

Mnohí občania majú názor, že kým politici nevzbudzovali vášne, ľudia rôznych národností dokázali spolu v pokoji nažívať, dnes sa však často objavujú konfliktné situácie. Ako by ste to zdôvodnili? Čo to zapríčinilo?

Nemám pocit, že sa objavujú konfliktné situácie.

Majú podľa vás občania s maďarskou národnosťou žijúci na Slovensku všetky svoje práva?

Majú všetky práva plnohodnotného občana SR, podobne ako Rusíni na východe krajiny. Pre udržanie kultúrnej identity je však potrebné urobiť čosi viac. Cielene podporovať školstvo, kultúru, rozhlasové a televízne vysielanie a pod.

V spoločnosti dnes rezonuje téma utečencov. Ako sa k nej staviate vy? Prijali by ste utečencov na Slovensko?

Utečenec uteká z domova, kde je v ohrození života alebo zdravia. Väčšinou ide o krajiny, kde je vojnový konflikt alebo kde vládne tvrdý diktátorský režim. Preto je potrebné utečencov rozdeľovať na ekonomických a ohrozených na živote. Osobne som toho názoru, že je potrebné podať pomocnú ruku tým, ktorí sú bezprostredne ohrození na životoch, zo spomínaných dôvodov, ale ako vidíme, aj Európa má svoje technické a ekonomické limity pre prijímanie neobmedzeného a nekoordinovaného počtu utečencov. Preto je nevyhnutné zamerať sa na riešenie celého problému v centre jeho vzniku.

Maďarský premiér Orbán sa ako jeden z mála lídrov krajín EÚ striktne ohradil voči prílevu utečencov. Ako vnímate toto jeho rozhodnutie?

Je to rozhodnutie maďarského premiéra. Mňa zaujíma postoj Slovenskej republiky.

Strana Most-Híd podporila štrajk učiteľov. Podporujete ho aj vy?

Štrajk učiteľov podporujem, vnímam ho ako boj za lepšie podmienky v školstve, ale aj ako otázku profesijnej cti, ktorú toto povolanie potrebuje prinavrátiť.

Líder strany Béla Bugár sa nie práve v najlepšom rozišiel s Pálom Csákym. Ten v súčasnosti ostro kritizuje stranu Most-Híd. Aký je váš názor na vyhlásenia a politiku Csákyho?

Nekomentujem politiku pána Csákyho.

Poznáte sa osobne s Bélom Bugárom?

Áno.

Viete, akú má politickú minulosť líder strany, za ktorú kandidujete?

Áno, viem.

Patríte medzi najmladšie tváre na kandidátke strany. Neobávate sa kritiky, že nemáte dostatok skúseností na to, aby ste sa potenciálne stali poslancom národnej rady. Trúfate si niesť na pleciach takúto zodpovednosť?

Ak by som si netrúfal, neocitol by som sa na kandidátke.

PhDr., Bc. Michal Goriščák, študoval odbor politológia na Prešovskej univerzite v Prešove, kde v súčasnosti externe študuje doktorandské štúdium a pripravuje sa na obhajobu dizertačnej práce s názvom: Analýza ideologických hodnôt strany Most-Híd. Tento rok by chcel úspešne ukončiť štúdium na Právnickej fakulte PEVŠ v Bratislave. V mládežnickej organizácii strany Most-Híd Iuven (predtým Ponte) pôsobí už piaty rok a v jeseni minulého roku sa stal okresným predsedom strany Most-Híd vo Svidníku.
- Reklama -