Euro sem, euro tam. Na základe akého kľúča Fico dotuje obce?

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Denník Sme upozornil, že premiér minulý rok poslal peňažnú dotáciu takmer stovke obcí, jedna pätina z nich mala starostu zo Smeru. Denník upozorňuje na konkrétny príklad dedinky Stará Bystrica na Kysuciach, ktorej starostom je smerácky poslanec Ján Podmanický. Ten za posledných deväť rokov mohol obec zrevitalizovať za peniaze, ktoré mu dal z rezervy predsedu vlády premiér Robert Fico. Úrad vlády ale podozrenie denníka vylučuje. Odmieta tvrdenia, že by sa financie z premiérovej rezervy prideľovali podľa straníckej príslušnosti.

    Riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš to zase vidí úplne inak: „Stranícky princíp je tu veľmi silný.“ Podľa neho takýmto spôsobom postupovali aj minulé vlády. „Teraz je však rezerva predsedu vlády niekoľkonásobne vyššia.“ Ficov predchodca disponoval s rezervou miliónov slovenských korún (1,66 milióna eur). Fico v roku 2006 mal „po ruke“ sumu 1,5 milióna eur, o rok neskôr už 5,4 milióna eur a v roku 2008 rezerva stúpla na 7,4 milióna eur.

    Za posledné štyri roky premiér prerozdelil 16,2 milióna eur. O najväčšiu sumu išlo v roku 2013, sedem miliónov eur, keď Fico kandidoval v prezidentských voľbách. Úrad vlády poprel, že by sa peniaze a dotácie rozdeľovali na základe takého špecifického kľúča. „Stranícky kľúč je iba vykonštruovaná úvaha niektorých médií,“ hovorí.

    - Reklama -