Migračná kríza sa nás viac-menej ani nedotkla. Ni­kto sem nechcel prísť, nikto tu ani nie je, vraví Kiska. Do politiky treba dostať nových ľudí, myslí si

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    Podľa prezidenta by téma migrácie nemala prekrývať skutočné problémy slovenskej spoločnosti. Treba povedať, že migračná kríza sa nás viac-menej ani nedotkla. Ni­kto sem nechcel prísť, nikto tu ani nie je. My s ňou reálny problém ani nemáme, ale je veľmi ľahké vzbudzovať strach a na tom získavať politické body,“ vyjadril sa Andrej Kiska v rozhovore pre Nový Čas a dodal, že hoci on sám už od svojej inaugurácie tvrdí, že bezpečnosť občanov je základnou úlohou štátu, dnes je presvedčený, že absolútnou prioritou pre Slovensko sú zdravotníctvo a školstvo.

    Zároveň však zdôraznil, že prezident nemá exekutívnu právomoc, ale jeho hlavnou úlohou je klásť otázky, respektíve tlmočiť vláde to, čo trápi Slovákov. Pri otázke, či už má svojho favorita v blížiacich sa voľbách, prezident odpovedal, že áno a vyberal si veru pozorne. Konkrétnu stranu, pochopiteľne, neprezradil, ale naznačil, že posunúť spoločnosť vpred majú schopnosť najmä noví ľudia“ v politike. A ako by si mal vybrať nerozhodnutý volič? Andrej Kiska odporúča pozorne sledovať vyjadrenia politikov ku kľúčovým témam, ktoré sužujú Slovensko. Pre mňa sú jasnými prioritami školstvo a zdravotníctvo,“ zdôraznil.

    V zdravotníctve je absolútny chaos

    Takto vidí súčasný stav v krajine hlava štátu: Hodnotím veľmi pozitívne, že Slovensko je ekonomicky v dobrom stave, že sa znižuje nezamestnanosť, že nám rastie HDP, že máme pod kontrolou deficit štátneho rozpočtu. Na druhej strane sú veci, ktoré sa nám nedaria dlhodobo, aby nevznikol pocit, že z toho viním iba túto vládu. Zdravotníctvo je jeden absolútny chaos, džungľa prepletená rodinkárstvom, osobnými záujmami, korupciou, všetkým možným. Potom je to školstvo, a nakoniec je to korupcia. Ani počas tejto vlády sa žiadna veľká kauza nepodarila dotiahnuť.

    Aj keď by sa mohlo zdať, že vzťahy medzi prezidentom a premiérom sú tak trošku napäté, Andrej Kiska si to nemyslí. Nemyslím si však, že by sme s pánom premiérom boli v nejakých zásadných protipóloch. Áno, sú otázky, kde máme rozdielne názory, ale sú aj otázky, kde máme spoločné názory a rovnaký uhol pohľadu,“ skonštatoval.

    Prezident sa tiež vyjadril, že jeho základné vnímanie migračnej krízy sa nezmenilo ani po teroristických útokoch v Paríži či po udalostiach sexuálneho obťažovania nemeckých žien zo strany prisťahovalcov.

    - Reklama -