Kimova raketa dopálila aj Čínu: V priebehu jedného mesiaca KĽDR už druhýkrát porušila rezolúciu BR OSN, rozhorčujú sa

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    Na tento krok KĽDR už s veľkým rozhorčením reagovali viaceré krajiny regiónu, ako i USA. Vypustenie rakety dlhého doletu, ktoré dnes uskutočnila KĽDR je v rozpore s medzinárodným systémom nešírenia jadrových zbraní a vedie k ďalšiemu zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva obrany. 

    Podľa čínskeho rezortu obrany využitie nosnej rakety na vynesenie družice do vesmíru je v rozpore s príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, ktorými sa KĽDR zakazuje používanie balistických rakiet. 

    Peking upozorňuje, že KĽDR v priebehu jedného mesiaca už druhýkrát porušila rezolúciu BR OSN. Vo vyhlásení sa uvádza, že KĽDR tým zasadila ranu medzinárodnému systému nešírenia jadrových zbraní. Táto situácia podľa Číny povedie k ďalšiemu zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove. 

    V súvislosti s vypustením severokórejskej rakety dnes Južná Kórea, Japonsko i USA požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN. KĽDR totiž podľa nich porušila rezolúcie o balistických raketách prijaté Bezpečnostnou radou OSN.

    V tomto zmysle sa v noci nadnes vyjadril aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. Kerry súčasne potvrdil záväzok Washingtonu podieľať sa na obrane svojich spojencov, vrátane Kórejskej republiky a Japonska. 

    Raketa bola podľa japonskej televízie NHK vypustená okolo 01.30 h SEČ. Jej dráha smerovala ponad juhojaponský ostrov Okinawa. NHK s odvolaním sa na juhokórejskú agentúru Jonhap uviedla, že oddelenie prvého stupňa rakety bolo úspešné. Jeho zvyšky dopadli v blízkosti západného pobrežia Južnej Kórey. 

    Raketa by podľa správ z Pchjongjangu mala niesť družicu určenú na pozorovanie Zeme. Západ však tento zámer považuje za zastierací manéver pre testovanie zakázanej technológie, vďaka ktorej by KĽDR mohla ohroziť aj USA. 

    - Reklama -