Zaťažkávajúca skúška pre Islamský štát. Po útoku dronu prišiel o budúceho vodcu

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Smrť veliteľa džihádistov Džalála Balídiho dnes podľa agentúry DPA potvrdili aj jemenské bezpečnostné zdroje. Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, podľa DPA uviedol, že Balídi a jeho dvaja pobočníci prišli o život pri útoku amerického bezpilotného lietadla. 

    Útok sa odohral v oblasti mesta Marákeša v provincii Abján vzdialenej 427 kilometrov juhovýchodne od jemenskej metropoly Saná. Balídi bol vplyvným veliteľom v organizácii al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá sa zatiaľ k jeho smrti nevyjadrila. 

    Podľa agentúry AP sa predpokladá, že Balídi v uplynulých mesiacoch prebehol od AQAP a stal sa lídrom jemenskej odnože IS. AQAP ťaží z občianskej vojny v Jemene, v ktorej proti sebe stoja šiitskí povstalci a vládne sily podporované koalíciou vedenou Saudskou Arábiou. Túto situáciu AQAP využíva na to, aby sa zmocnila ďalšieho územia v Jemene a získavala tak väčší priestor pre svoje operácie. 

    Balídi bol zrejme zapletený do viacerých útokov, ktoré sa v posledných mesiacoch odohrali v Jemene. Medzi nimi je aj útok na vládne jednotky z roku 2014, pri ktorom v provincii Hadramaut na juhovýchode Jemenu zabili 14 vládnych vojakov. 

    AQAP je považovaná za teroristickú organizáciu, ktorá má najväčšiu schopnosť udrieť na americké záujmy: prihlásila k príprave viacerých zmarených útokov na lietadlá smerujúce do USA, ako aj k atentátu v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo z januára minulého roku. 

    AQAP je označovaná za najobávanejšiu vetvu al-Káidy vo svete, čelí však ideologickému zápasu s IS, ktorý jej odčerpáva novobrancov očarených veľkými útokmi IS na šiitské meštity a záujmy vlád regiónu. 

    Spojené štáty podnikajú útoky dronmi, ktoré sú súčasťou prakticky každodenných náletov lietadiel koalície vedenej Saudskou Arábiou. Koalícia v Jemene operuje od marca minulého roku na strane jemenských vládnych síl bojujúcich proti šiitským, Iránom podporovaným povstalcom. 

    Pri útokoch amerických dronov prišli o život už viacerí vplyvní velitelia džihádistov – vlani v júni tak zahynul vodca miestnej odnože teroristickej siete al-Káida Násir Wahajší. 

    Agentúra AP dnes informovala aj o druhom útoku dronu, pri ktorom v noci nadnes zahynuli ďalší šiesti džihádistickí militanti. Útok sa odohral v odľahlej púštnej oblasti v provincii Šabwa, kde pôsobia oddiely al-Káidy. 

    - Reklama -