Zakladateľ WikiLeaks na krok od slobody. Postavili sa za neho experti OSN?

    0
    Julliane Assange, zakladateľ WikiLeaks (Autor: SITA)
    Vo štvrtok Assange na Twitteri napísal, že ak OSN rozhodne v jeho neprospech, tak sa sám vydá do rúk britskej polície, ktorá je pripravená ho zatknúť hneď, ako opustí územie ekvádorského veľvyslanectva. Podľa informácií BBC, na ktoré sa odvolávajú viaceré svetové médiá, rozhodla OSN tak, že zakladateľ WikiLeaks má nádej, že sa mu podarí dostať do Ekvádoru bez toho, aby ho britská polícia zatkla a vydala na vyšetrovanie do Švédska. 
     
    Assange vo včerajšom komentári na sociálnej sieti dodal, že ak OSN uzná, že uvedené štáty konali v jeho prípade protiprávne, očakáva, že mu „vrátia pas a budú ukončené pokusy o zadržanie“. Napriek tomu, že OSN údajne rozhodla v Assangeov prospech, je britská polícia pripravená Austrálčana zatknúť, lebo je na neho stále vydaný platný medzinárodný zatykač. 

    Assangeova sťažnosť

    Ešte v roku 2014 podal Julian Assange na Veľkú Britániu a Švédsko sťažnosť a tou sa zaoberala ženevská pracovná skupina pre svojvoľné zadržiavanie pri Rade OSN pre ľudské práva. Organizácia spojených národov však môže prinajlepšom vyzvať Švédsko a Veľkú Britániu, aby nebránili Assangeovi v pohybe, ale nemá žiadnu inú možnosť ako prinútiť tieto krajiny, aby upustili od stíhania zakladateľa serveru WikiLeaks. 

    Roky skrývania 

    Assange sa na ekvádorskú ambasádu v Londýne uchýlil v júni 2012 a v tom istom roku mu Ekvádor udelil politický azyl. Vo Švédsku ho však vinia zo znásilnenia, ale Assange obvinenia odmieta s tým, že sú vykonštruované tak, aby ho mohli zo Švédska vydať do USA, kde ho vinia z vážneho zločinu vyzradenia utajovaných informácií, ktoré od roku 2006 uverejňuje jeho portál WikiLeaks. 
     
    - Reklama -