Novinky z čudesnej Arábie od šéfa OSN v oblasti ľudských práv: Ženy nesmú chodiť do kaviarní Starbucks

    0
    Ilustračné foto: Starbucks (Autor: SITA)

    Na sociálnej sieti Twitter sa strhla hotová pohroma. Saudská Arábia totiž zakázala ženám navštevovať kaviareň Starbucks vo svojom hlavnom meste Rijáde a tie sa to dozvedeli z cedule visiacej na dverách ich obľúbeného podniku.

    „Prosím dámy, aby nevstupovali, pošlite len svojho vodiča. Ďakujeme.“ Tak znie anglický nápis na dverách amerického kaviarenského reťazca v hlavnom meste kráľovstva. Dostal sa tam na popud Komisie pre propagáciu cnosti a prevenciu neresti, najvplyvnejšej zákonodarnej saudskoarabskej inštitúcie.

    Tá totiž zistila, že pôvodná stena, ktorá delila kaviareň na časť pre ženy a časť pre mužov, zmizla. To je v rozpore s jej nariadeniami.

    Manažment podniku na sťažnosti saudskoarabských úradov reagoval vysvetlením, že stena, ktorú už veľakrát postavili, veľakrát spadla z dôvodu pravidelných návalov zákazníkov. „Starbucks v Saudskej Arábii postupuje v súlade s miestnymi zvykmi tým, že poskytuje oddelené vstupy pre rodiny, rovnako ako pre nezadaných jedincov. Všetky naše prevádzkarne poskytujú rovnaké pohodlie, servis, menu a sedenie pre mužov, ženy aj rodiny,“ uvádza sa vo vyhlásení reťazca.

    Na Twitteri sa medzitým strhla smršť kritiky voči režimu. Mnohí ľudia celú kauzu označovali za návrat do stredoveku, zatiaľ čo iní apelovali na spoločnosť Starbucks, aby zastavila diskrimináciu žien v Saudskej Arábii.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -