Merkelová? Čítajte veľmi zaujímavý názor na kancelárku

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: bundeskanzlerin.de, tan)

    „Jeden rok predstavuje v politike dlhé obdobie a nikto to dnes nevie lepšie ako nemecká kancelárka Angela Merkelová. Pred rokom bola v súvislosti s riešením krízy v Grécku vzorom a obľúbenkyňou pre pravicu, ale pre jej otvorenú prisťahovaleckú politiku sa preferencie Merkelovej v očiach pravice a ľavice obrátili hore nohami. Ľavica kancelárku oceňuje, pravica ju teraz zatracuje,“ konštatuje Mudde s tým, že osobnosť roka podľa magazínu Time dnes bojuje o svoje politické prežitie. „Je iróniou osudu, že médiá a rôzni experti špekulujú o jej budúcnosti v tom istom čase, keď je ona sama jedným z favoritov na získanie Nobelovej ceny mieru,“ čuduje sa Mudde.

    Mudde poukazuje na to, že Merkelová sa stala pred pätnástimi rokmi šéfkou Kresťansko-demokratickej únie (CDU) skôr náhodou a spočiatku bola brána ako dočasné riešenie. „Po celý čas, keď stojí v čele CDU, je opisovaná ako slabý vodca, ktorému chýba sila a vízia. Merkelová vedie stranu skôr pragmaticky ako ideologicky. V skutočnosti však bol jej vzor Helmut Kohl podobným vodcom, aj keď bol na rozdiel od nej označovaný za silného. V každom prípade teraz Merkelová prežíva ťažké časy a s jej politikou otvorených dverí nesúhlasí čím ďalej, tým viac jej straníckych kolegov,“ uvádza Mudde.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Politické prežitie Merkelovej Mudde považuje za dôležité nielen pre Nemecko, ale aj pre celú Európu. „Je to dôležité z hľadiska vzostupu pravice, ktorý v Európe prebieha minimálne počas uplynulých desiatich rokov. Napokon jediným dôvodom, prečo má Merkelová problémy, je jej otvorená podpora utečencov. Počas vrcholiacej gréckej krízy v apríli 2015 jej podpora dosahovala 75 %. Ľavicoví aj pravicoví politici osud Merkelovej sledujú s neskrývaným záujmom a obavami. Ak bude ako najmocnejší európsky politik donútená rezignovať kvôli svojej prisťahovaleckej politike, potom nemajú šancu na prežitie ani oni sami,“ usudzuje Mudde.

    „Ak Merkelová prehrá, bude európska ľavica čeliť stále viac homogénnemu pravicovému bloku, ktorý má podporu väčšiny voličov. Okrem toho sa klasickej pravici približujú radikálne strany, najmä v Dánsku, Holandsku a Švédsku. Nehovoriac o maďarskej strane Fidesz a Právu a spravodlivosti v Poľsku. Inými slovami, pokračovanie Merkelovej v úrade kancelárky je zásadné pre pokračovanie stredových koalícií a z toho vyplývajúci konsenzus v otázkach imigrácie a integrácie,“ píše Mudde. Z jeho pohľadu je iróniou osudu, že proimigračná politika v Európe závisí od politického prežitia Merkelovej. „Koniec koncov to bola Merkelová, ktorá pred viac ako piatimi rokmi povedala, že multikultúrny prístup totálne zlyhal,“ uzatvára Mudde.

    Pred niekoľkými dňami publikované výsledky verejnej mienky ukázali, že špekulácie o politickej budúcnosti kancelárky Merkelovej nie sú zďaleka neopodstatnené. Popularita Merkelovej v očiach nemeckých voličov stále klesá a podľa prieskumu spoločnosti Insa pre magazín Focus jej postoje voči utečencom podporuje len 45,2 % voličov. Klesá aj podpora vládnucej koalície zloženej z CDU a SPD, ktorá dnes dosahuje 37 % a v porovnaní s vlaňajším septembrom stratila päť percent. S podobným prieskumom prišla v januári aj televízia ARD a zo zverejnených výsledkov vyplýva, že vo všeobecnosti podporuje politiku Merkelovej 58 % voličov, čo od vlaňajšieho apríla predstavuje pokles až o 17 %.

    - Reklama -