Zriadenie Situačného centra neponáhľa. V rukách ho bude mať až nová vláda

    0
    Martin Glváč, minister obrany SR (Autor: SITA)

    Ako upozornil denník Sme, zriadenie centra si počká na novú vládu, hoci jeho vznik avizovala vláda ešte vlani. Bezpečnostná rada má ešte len schváliť jeho štatút. Na základe informácií z centra by potom vláda mohla rozhodovať o svojich krokoch v oblasti obrany.

    Detaily sú tajné

    „Po schválení štatútu bude vypracovaný projekt, ktorý bude obsahovať riešenie jeho dislokácie, technické a personálne zabezpečenie a nastavenie informačných tokov,“ odkázal úrad vlády. Podľa analytika Jaroslava Naďa je však zriadenie takého centra veľmi dôležité. „Malo by byť systémovou súčasťou bezpečnosti a obrannej politiky každej krajiny,“ cituje ho Sme. Podľa neho by malo byť centrum ideálne priamo podriadené predsedovi vlády.

    SITCEN by mal byť súčasťou bezpečnostnej rady štátu. Dočasné centrum na ministerstve zahraničných vecí by sa potom malo zrušiť. SITCEN by mal mať svoje sídlo v priestoroch ministerstva obrany. Vláda zatiaľ nechce upresniť, koľko by nové centrum malo stáť, a utajené sú aj informácie o detailoch pracoviska. Analytik si však myslí, že cenu ovplyvní aj kapacita či vybavenie, ktoré naplánuje nová vláda. Centrum by totiž malo fungovať nonstop.

    - Reklama -