Kamarátka dcéry šéfa SS žije desiatky rokov v blude. Potom, čo najnovšie prehovorila, skončila v base

    0

    K najznámejším popieračom holokaustu, ktorí svojimi vyjadreniami neprestávajú provokovať ani dekády po ukončení krvavého konfliktu, patrí v Nemecku Uršula Haverbecková. Osemdesiatsedemročnú dôchodkyňu odsúdili na 10 mesiacov väzenia pre opakované porušenie zákona, ktorý v Nemecku zakazuje popieranie holokaustu.

    Súdu došla trpezlivosť

    Haverbeckovú súd vždy odsúdil za to, že spomínaný zákon opakovane porušila, ale nikdy ju pre vysoký vek neposlali do väzenia. Tentokrát však sudcovi došla s dámou v rokoch trpezlivosť a namiesto podmienečného trestu dostala 10 mesiacov „natvrdo“. Uršula Haverbecková totiž trvá na tom, že počet Židov, ktorí zomreli v koncentračných táboroch, nebol ani zďaleka taký vysoký, ako dnes tvrdia historici.

    Podľa Haverbeckovej, ktorá je, mimochodom, priateľkou najstaršej dcéry šéfa SS Heinricha Himmlera, nezomrelo v nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu tak veľa ľudí, ako deklarujú niektoré historické pramene. Oficiálne prišlo v tomto koncentračnom tábore o život cez 1,5 milióna ľudí.

    Šokovala aj v televízii

    Svoje názory prezentovala 87-ročná babka otvorene aj v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD, keď uviedla, že vyvraždenie šesť miliónov židov počas druhej svetovej vojny je „najväčším a najdlhšie živeným klamstvom v histórii“. Haverbecková okrem toho tvrdí, že Auschwitz nebol žiaden koncentračný, ale iba pracovný tábor, v ktorom neprišlo o život jeden a pol milióna ľudí, ale podľa nemeckej pamätníčky „len“ niečo viac než 365-tisíc. Nikto z nich však podľa Haverbeckovej údajne nezomrel v plynových komorách.

    VIDEO: Rozhovor s Uršulou Haverbeckovou s anglickými titulkami

    Sudca odmietol akékoľvek argumenty obžalovanej a odsúdil ju na 10 mesiacov väzenia pre opakované porušenie zákona o popieraní holokaustu. V minulosti stála pred súdom v rovnakej veci už dvakrát. Pred súdnou sieňou ju čakala hŕstka (asi dvadsať) priaznivcov nemeckej krajnej pravice.

    Nemusím nič dokazovať

    Haverbeckovej sa nepodarilo sudcu presvedčiť, že iba prejavuje svoj názor a nerobí tým nič protizákonné. Babka v pokročilom veku napriek rozsudku odmietla prijať fakt, že holokaust bol nevyvratiteľnou a mimoriadne tragickou realitou druhej svetovej vojny.

    O počte obetí, ktoré pri nacistickom besnení prišli pred 70 rokmi o život, sudca s osemdesiatničkou nemienil diskutovať. „Nemusím vám dokazovať holokaust, rovnako ako nemusím dokazovať, že Zem je guľatá. Je zbytočné diskutovať o faktoch s ľuďmi, ako ste vy. Zlodej, ktorý ukradne tú istú vec zas a znova, musí byť opakovane potrestaný,“ uviedol počas procesu sudca. Ľútosť nad celým prípadom vyjadril aj prokurátor. „Je poľutovaniahodné, že žena, ktorá je vo svojom pokročilom veku stále taká vitálna, plytvá energiou na šírenie takého nezmyslu, z ktorého vstávajú vlasy dupkom,“ dodal na záver súdu prokurátor.

    VIDEO: Dokument o nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau

    - Reklama -