Čínsky umelec šokoval svet. Na pláži zapózoval v nezvyklej polohe. Napodobil mŕtveho sýrskeho chlapčeka

    0
    Čínsky umelec Ai Weiwei. (Autor: zdroj: Twitter/Adriaan Hostra)

    Minulý rok svet šokovala fotka malého sýrskeho chlapca Alana Kurdiho, ktorého vyplavil oceán na tureckom pobreží. Tento incident rozprúdil spoločenskú kritickú debatu a začala sa ešte akútnejšie riešiť otázka imigrantov či pašeráctva. Čínsky umelec Ai Weiwei chce takto upozorniť na dôležitý fakt, nechce, aby svet zabudol. Weiwei sa rozhodol na problematiku upozorniť naozaj netradičným spôsobom. V charakteristickej póze sa naaranžoval na kamenistej pláži a nechal odfotiť fotografom Rohitom Chawlaom.

    Fotka by mala vyjsť ako súčasť článku v indickej spravodajskej publikácii India Today v rámci profilu autora. Fotku verejnosti odhalili na festivale India Art Fair v rámci výstavy Umelci. Fotka sa stala ihneď virálnou a rozšírila sa po celom internete.

    Čínsky umelec pre stanicu CNN prezradil pozadie vzniku fotografie. „Nápad prišiel naozaj spontánne. Fotograf a novinár ma požiadali, aby  som zapózoval v blízkosti pláže (ostrov Lesbos) a zatvoril oči. Hovorili sme o chlapcovej fotke, tak som ho mal v mojej hlave,“ hovorí Weiwei. Keď sa vyjadruje na margo detí imigrantov, neskrýva emócie. „Vidíte toľko detí, ktoré týmito loďami prichádzajú, sú ako anjeli, takí zraniteľní… Svet ich priviedol do extrémnych a beznádejných podmienok. Sú tu dva svety: svet dospelých a detí… A oni nie sú prepojené,“ hovorí.

    - Reklama -