Nočná mora Ameriky. Ktoré štáty by ju poslali ku dnu v námornej bitke?

    0
    Ponorka (Autor: zdroj: Youtube)

    Analytik Harry Kazianis pre zahraničný portál National Interest vypracoval štúdiu, v ktorej sa sústredil na slabosti americkej armády. Konkrétne sa pozrel na nedostatky v námorníctve. V rozsiahlom článku sa zameral na krajiny, ktoré pre Ameriku znamenajú potenciálnu hrozbu. „Atómové torpédové lode a ponorky s balistickými raketami na palube, raketové lode a hliadkové vojenské lode pod vedením najlepšie pripravených vojakov – to je nič v porovnaní s teoretickou zrážkou s námorníctvom Ruska, Číny, Iránu alebo iných súperov,“ vysvetľuje dopisovateľ.

    Americká vláda si už dlhšie uvedomuje, že ako jediná nedisponuje špecifickými armádnymi technológiami, a preto sa v roku 2005 rozhodla o pomoc požiadať švédske námorníctvo, ktoré im na rok poslalo ponorku HMS Gotland. Cieľom tejto „návštevy“ bolo porovnať švédsku ponorku s americkou ponorkou podobného typu. Ukázalo sa, že európske stroje (ktoré sú oproti americkým aj oveľa lacnejšie) by čisto hypoteticky dokázali potopiť jadrové ponorky USA, fregaty, krížniky či torpédoborce.

    K americkej lietadlovej lodi USS Kitty Hawk, ktorá kotvila v roku 2006 pri japonskom ostrove Okinawa, sa nepozorovane priblížila čínska ponorka. Paradoxne po technologickej stránke bola menej vyvinutá ako jej švédska „kolegyňa“. „Takéto ponorky sú vyzbrojené protilodnou raketou a nenápadnými samonavádzacími torpédami,“ prezradil Kazianis. Konkurenciou pre americké stroje sa stáva aj ruská ponorka 677 Lada. Podrobnosti o technologickom vybavení prezradil náčelník správy stavby lodí Vojenských námorných síl Ruska Vladimír Trjapičnikov. Podľa neho bude mať hlučnosť o stupeň nižšiu ako ponorka typu 636 Varšavanka. Typ 677 je prvá neatómová ponorka s vypúšťacím zariadením pre rakety s plochou dráhou letu.

    - Reklama -