Mladý dídžej, ktorý kandiduje do parlamentu: Csáky zrejme ťažko znáša Bugárovu popularitu

0
Jozef Želinský, dídžej a mladý politik (Autor: Archív J. Ž.)

Prečo idete do politiky?

Som poslancom mestského zastupiteľstva, snažím sa pomáhať našim občanom, avšak veľakrát problémy, s ktorými sa stretávam, majú celonárodný charakter.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente?

Ako mladý človek pôsobím v komunálnej politike, vidím a poznám problémy občanov nášho regiónu. Svojím názorom a pohľadom chcem prispieť k zlepšeniu životnej úrovne ľudí, hlavne v regiónoch s veľkou nezamestnanosťou.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Pôsobím aj ako člen v mládežníckej organizácií IUVEN strany Most-Híd, ktorá ma navrhla na kandidátku.

Ak sa stanete poslancom, na akú oblasť sa budete zameriavať?

Slovensko je malá krajina, ale sú tu príliš veľké rozdiely, najmä čo sa týka životnej úrovne ľudí v jednotlivých regiónoch. Chcel by som preto pracovať v oblasti, ktorá bude prispievať k odbúravaniu týchto rozdielov.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Som úprimný človek a nezatváram oči pred problémami, rád pomáham ľuďom.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

Najlepšie vzťahy mám s kandidátmi z nášho regiónu (Kráľovský Chlmec, Medzibodrožie, teda juhovýchod Slovenska – pozn redakcie).

Priznáte svoj majetok? Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Nemám problém priznať svoj majetok, robím to každý rok ako poslanec mestského zastupiteľstva. Nevlastním žiadnu nehnuteľnosť, som majiteľom staršej Audi, Octavie a mám aj Opel Combo.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

To, že môžem pomáhať ľuďom a oni mi dali dôveru v komunálnych voľbách ako druhému s najväčším počtom preferenčných hlasov.

A naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Respektíve čo vás najviac mrzí?

Možno preto, že som ešte mladý, nemám pocit, že by som mal za sebou svoj najväčší neúspech v mojom živote.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Každý politik, ktorý nevykonáva svoju prácu zodpovedne v prospech občanov a Slovenska, tejto krajine škodí.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Politik, ktorý konštruktívne prispel svojimi návrhmi v prospech našich občanov, je užitočný.

Ste mladý človek a angažujete sa najmä na internete – na sociálnych sieťach máte veľa fanúšikov. Myslíte si, že vám to pomôže vo voľbách?

Zhodnotiť, či mi to pomohlo alebo nie, budem môcť až 6. marca.

V súčasnosti spoločne s ostatnými kolegami zo strany cestujete po rôznych mestách na východnom Slovensku. Na čom je vaša politická kampaň postavená? Čím ľudí presviedčate, aby vás volili?

Ako som už spomínal, mojou prioritou je odbúrať regionálne rozdiely. Mladým ľuďom tak umožniť rovnaké podmienky zamestnať sa vo svojom regióne, za rovnaké platové možnosti.

Spoločne s ostatnými kolegami z východného Slovenska máte motto: spojme MOST-om Bratislavu s východom. Aké konkrétne kroky ako politik by ste podnikli, aby sa tak stalo?

Ľudia v našom regióne Bratislavu vnímajú síce ako hlavné mesto Slovenska, ale zároveň aj ako najvzdialenejšie mesto, kde sú vytvorené pracovné podmienky a ľuďom sa tam ľahšie žije. Veľa mladých ľudí z východu odchádza  za prácou do Bratislavy, jej okolia alebo aj do zahraničia. Je preto potrebné, aby sa aj v parlamente začali zaoberať regionálnymi rozdielmi a snažili sa ich vyriešiť.

Mnohí sú už dnes znechutení politikmi a vyjadrujú sa, že voliť nepôjdu. Je to podľa vás správny postoj?

Voľby sú prejavom slobodného rozhodnutia každého občana. Sú krajiny, kde za takúto slobodu ešte stále umierajú ľudia. Ak takúto slobodu máme, je správne ju takto premrhať?

Ako by ste chceli ako mladý človek presvedčiť občanov, aby išli k urnám?

Každý občan má možnosť prejaviť svoju vôľu, a tým aj svoj názor na politiku. Pri urne má možnosť odovzdať svoj odkaz politickej scéne na Slovensku.

Začiatkom januára ste povedali na adresu Pála Csákyho pomerne ostré slová, lebo na blogu zverejnil informácie smerujúce proti strane Most-Híd. Čo konkrétne ste povedali a čo vás k tomu vyprovokovalo?

Pál Csáky je na politickej scéne už pomerne dlho a práve preto som od neho neočakával, že sa zníži k takým praktikám. Na svojom blogu zverejnil informácie z bulvárnej stránky, kde šíria nepravdivé informácie ohľadom strany Most-Híd. Reagoval som len na túto skutočnosť a práve tento jeho nedôstojný prístup som mu vyčítal.

Prečo podľa vás Pál Csáky volí takú ostrú rétoriku voči bugárovcom? Čo osobne si o Pálovi Csákym myslíte vy?

Pán Csáky asi ťažko znáša popularitu pána Bugára ako politika a jeho pôsobenie na politickej scéne. Pán Csáky nie je mojím favoritom v slovenskej politike, takže sa k jeho osobe nebudem vyjadrovať.

Poznáte sa osobne s pánom Bugárom?

Áno.

Aký je váš názor na jeho pôsobenie na domácej politickej scéne?

Pán Bugár pôsobí na domácej politickej scéne už veľa rokov, je to skúsený politik. So svojou politikou zastupuje všetky národnostné menšiny, ale aj všetkých občanov Slovenska.

Csáky s Bugárom sa nerozišli v najlepšom. Myslíte si, že Pál Csáky patrí medzi vyhranených politikov? Mnohí občania majú názor, že práve politici podnecujú obyčajných ľudí k národnostným konfliktom… Myslíte si, že je to tak?

Pán Csáky so svojou politikou vyhrocuje obyčajných ľudí k národnostným konfliktom. Podľa môjho subjektívneho názoru: áno, pán Csáky patrí medzi vyhranených politikov.

Často sa hovorí, že aj Most-Híd by išiel so Smerom do koalície. Ak by sa tak stalo, súhlasili by ste?

Aká koalícia sa vytvorí po 5. marci, je v rukách občanov. Ak dobre viem, pán Bugár sa nikdy nevyjadril jednoznačne, že strana Most-Híd pôjde do koalície so stranou SMER-SD.

Pochádzam z národnostne zmiešaného územia, ovládam slovenský aj maďarský jazyk a viem posúdiť, že pred 20 rokmi ľudia s maďarskou aj slovenskou národnosťou vychádzali veľmi dobre – občania maďarskej národnosti vždy mali školy (základné aj stredné), na úradoch každý ovládal maďarský aj slovenský jazyk… Dnes v týchto mestách a obciach cítiť napätie medzi obyvateľmi. Čo myslíte, prečo?

Ja žijem na národnostne zmiešanom území a vôbec nevnímam napätie medzi obyvateľmi. Takisto občania národnostnej menšiny tu majú školy a aj na úradoch ovládame maďarský aj slovenský jazyk. V Medzibodroží žijú veľmi dobrosrdeční ľudia a vedia si navzájom pomôcť.

Na sociálnej sieti vyzývate ľudí najmä maďarskej národnosti, aby išli voliť, inak ich hlas prepadne, respektíve hovoríte, že toto je príležitosť pre Maďarov. Ako konkrétne to myslíte?

Ak občan dá svoj hlas strane, ktorá sa do parlamentu nedostane, pri prerozdeľovaní mandátov v parlamente ako keby jeho hlas prepadol. Preto podľa môjho názoru nie je jedno, koľko mandátov získa Most-Híd.

Poďme však k vašej osobe: živíte sa ako dídžej a producent. Čo konkrétne robíte? Dá sa z tejto práce vyžiť?

Naša rodinná firma sa zaoberá hudobnou činnosťou, organizovaním, ozvučovaním akcií, ale aj podporou mladých talentovaných ľudí. Ja vypomáham v našej firme.

Ste absolventom Technickej univerzity v Košiciach, žijete v Kráľovskom Chlmci, kde je vysoká nezamestnanosť. Vidíte nejaké východisko, ako možno budúci politik, ako zlepšiť tieto negatívne štatistiky?

Tieto negatívne štatistiky sa dajú zlepšiť, ako som už spomínal, len znížením regionálnych rozdielov našej krajiny.

Ing. Jozef Želinský, ktorého mnohí poznajú pod menom Zse-Lee, je absolventom Technickej univerzity v Košiciach, živí sa ako dídžej a hudobný producent. Pôsobí ako poslanec Mestského zastupiteľstva v Kráľovskom Chlmci a zároveň je aj členom v mládežníckej organizácii IUVEN strany Most-Híd.
- Reklama -