Štrajk sestier: Nemocnica v Žiline od nedele zatvára lôžkovú časť OAIM. Pacientov v ťažkom stave prevezú do okolitých nemocníc

    0
    Nemocnica (Autor: SITA)

    Dokumentuje to list riaditeľa nemocnice Ivana Mačugu vedúcemu lekárovi Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotníckej služby Žilina, o ktorom dnes informovala strana SDKÚ-DS. Túto informáciu pre agentúru SITA potvrdila aj hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová. V liste sa píše, že pacientov OAIM s polytraumou, ťažkými poraneniami a spinálnou traumou, ak to ich stav dovolí, prevezú do najbližších spádových nemocníc v Martine, Čadci, Dolnom Kubíne, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši a v Považskej Bystrici. Ak to stav pacienta neumožní, presunú ho na iné oddelenie žilinskej nemocnice. Pacientov z okolia Žiliny má Záchranná zdravotnícka služba odvážať na OAIM v iných nemocniciach. “Z tohto dôvodu odporúčam častejšie využívať leteckú záchrannú službu,” píše sa v liste. K dnešnému dňu žilinská nemocnica eviduje 181 výpovedí sestier, z toho 24 je práceneschopných, 34 stiahlo výpovede a 20 je nových sestier.

    „Napriek zľahčovaniu situácie s výpoveďami sestier a zdravotníkov zo strany premiéra a ministra zdravotníctva sme dnes v situácii, keď sú státisíce ľudí ohrozené na živote a zdraví. Vláda svojím ignorantským postojom zapríčinila, že v regióne Žiliny a Prešova nie je zabezpečené poskytovanie primeranej zdravotnej starostlivosti,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Podľa experta SDKÚ-DS pre zdravotníctvo Valeriána Potičného sa žilinská nemocnica stáva pre nezvládnutú situáciu s výpoveďami zdravotníkov a sestier nefunkčnou. “Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny je totiž srdcom každej fungujúcej nemocnice. Životy akútnych pacientov sú závislé od bezproblémového fungovania tohto oddelenia. Vedenie rezortu zdravotníctva a zdravotníci majú ešte celý deň na to, aby si sadli za rokovací stôl a dohodli sa na zlepšení ich postavenia v nemocniciach. Nečakajme, kým niekto príde o život,“ zdôraznil Potičný.

    - Reklama -