Čo sa udialo po najkrvavejšom dni v Burundi? Objavili to až družice

    0
    Burundi, ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V oblasti Buringa, ležiacej na predmestí burundskej metropoly Bujumbura, sa nachádza pravdepodobne až päť masových hrobov, tvrdí Amnesty. Opiera sa pritom o videozáznamy a družicové snímky z konca decembra až januára. Tie odhaľujú porušenú pôdu na miestach, ktoré sa zhodujú s výpoveďami svedkov. “Svedkovia povedali Amnesty International, že hroby boli vykopané 11. decembra popoludní, a to bezprostredne po najkrvavejšom dni v eskalujúcej kríze v Burundi,” dodala.

    Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn tento mesiac vyzval na neodkladné prešetrenie údajných masových hrobov, napísala agentúra AP.
    Vláda v Burundi uviedla, že takéto správy sa nezakladajú na pravde a existenciu masových hrobov vylúčila. Vlaňajšie rozhodnutie tamojšieho prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa už po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu vyústilo v máji do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov. To všetko doviedlo túto krajinu na východe Afriky až na pokraj občianskej vojny.

    V júlových voľbách síce Nkurunziza zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.

    - Reklama -