Tak vy máte radšej Putina ako Merkelovú? Komentátor si po prieskume vybavuje účty s českým národom

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Pápež František je obľúbený u 74 % respondentov. „Ako ukážková schizofrénia sa javí fakt, že na druhom mieste pristál slovenský premiér Robert Fico. Teda pravý opak súčasného pápeža. A ešte jedna zarážajúca a prvému miestu absolútne nezodpovedajúca vec: Ruský prezident Vladimir Putin je u nás podľa prieskumu obľúbenejší ako nemecká kancelárka Angela Merkelová. Horšie ako ona už pochodil len predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Česi sa zbláznili?“ pýta sa Fendrych.

    „Začnime víťazom tej pomyselnej, súťaže‘ o najobľúbenejšiu zahraničnú osobnosť. Prečo, preboha, pápež František? Sme údajne nejsekulárnejší, najmenej veriaci národ na svete. Ako si môžeme vybrať za hviezdu symbol najrozšírenejšej odnože kresťanskej viery? Neznamená to náhodou, že o ňom ľudia vlastne vôbec nič nevedia?“ poznamenáva Fendrych. Veď, ako píše, pápež sa zastáva utečencov, žiada pre nich pomoc a český postup je úplne opačný. Česi tiež podľa Fendrycha považujú katolícku cirkev, ktorá je hlavou, za zlodejku, ktorá je chamtivá.

    „S pápežom Františkom si mnohí oslovení pravdepodobne spájajú slová ako ,chudoba‘, ,skromnosť‘. Jeho postoj k utečencom zatiaľ väčšinou nezaznamenali. Asi sa im páči, ako vyzýva cirkev, aby bola nemajetná a nápomocná,“ dodáva. „Aj napriek tej neinformovanosti a hrubému zjednodušeniu pápežovej osobnosti je zvláštne, že ho miestni ľudia vybrali ako najobľúbenejšieho. Pre katolícku cirkev, dokonca pre tuzemských kresťanov všeobecne, je to dobré znamenie. Kresťan už nemusí byť len podozrivý či svätec, ale v niektorých prípadoch dokonca uznávaný,“ dodáva k menu pápeža.

    Pozastavuje sa následne nad menom druhého, slovenského premiéra Roberta Fica. „Ten má utečencov a chudobných rád asi ako mozgovú mŕtvicu. Muž sily a manipulácie. Pomáhať cudzím sa mu zásadne nechce,“ hovorí.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    - Reklama -