Exprezident USA Jimmy Carter: Poviem vám príbeh, ako Arabi verejne zavraždili dievča a jej priateľa

    0
    James Earl „Jimmy“ Carter, Jr., 39. prezident Spojených štátov amerických (Autor: SITA)

    „Spomínam si, že počas prvého roku môjho pôsobenia v Bielom dome v Saudskej Arábii verejne popravili muža a ženu, ktorí žili spoločne a ich žiadosť o sobáš otec dievčaťa zamietol. Príbeh zaujal jedného britského novinára, ktorý neskôr nakrútil film Smrť princeznej. Oficiálny predstavitelia saudskej vlády sa vehementne sťažovali, keď sa hraný dokument vysielal vo Veľkej Británii, ale nepodarilo sa im zabrániť, aby ho odvysielalo verejnoprávne médium v USA a to aj napriek tlaku ropnej spoločnosti, ktorá bola hlavným sponzorom PBC. Vtedy som zistil, že vo svete existujú osobitné zákony a zvyklosti, ktoré sú príčinou drastických osudov žien, ktoré mali mimomanželský sex, ale zároveň som si uvedomoval, že Písmo sväté tento najvyšší trest obhajuje,“ píše exprezident Carter v knihe, ktorá rozhodne stojí za prečítanie.

    Niekdajší americký prezident sa v texte podrobne zaoberá predsudkami, diskrimináciou, násilím, skresleným výkladom náboženských textov (Biblie, Koránu a ďalších), fyzickým a duševným týraním, chudobou, chorobami a vojnami z hľadiska ženskej nerovnosti, existujúce dnes na celom svete. Carter ukazuje, že muži síce s týmto stavom vecí mnohokrát nesúhlasia, ale mlčia, aby si zachovali dominantné postavenie.

    Detaily titulu TU.

    Jimmy Carter navštívil so svojou ženou 145 krajín sveta a spoločne založili neziskovú organizáciu The Carter Center, ktorá aktívne pôsobí v polovici z nich. Mal príležitosť zoznámiť sa s ľuďmi z často veľmi odľahlých dedín v džungliach i púštiach. Dozvedel sa veľa z ich osobného života, zvlášť to, že nerovnosť medzi pohlaviami rastie stále rýchlejšie a platí to rovnako pre krajiny bohaté i chudobné.

    Carter si síce uvedomuje, že ekonomická nerovnosť vo svete predstavuje čím ďalej väčší problém, ale zároveň už dospel k pevnému presvedčeniu, že najvážnejším a všeobecne zanedbávaným problémom sa celosvetovo stali deprivácie a týranie žien aj dievčat, ktoré prevažne vzišli z falošného výkladu niektorých náboženských textov a rastúcej tolerancie voči násiliu a vojnám. Podľa jeho slov tento príklad svetu poskytli, nanešťastie, samotné Spojené štáty americké. Carter zdôrazňuje, že okrem veľkého utrpenia žien, o ktorom sa takmer nehovorí, existujú aj zničujúce dôsledky na ekonomiku preto, že k prosperite nemôže prispievať najmenej polovica ľudskej populácie na Zemi.

    Pútavo písanú knihu vydalo nakladateľstvo Triton.

    - Reklama -