Takej krajine môžu vládnuť len idioti. Muž, ktorý skočil z hranice vesmíru, sa obul do rakúskych politikov. Orbánovi by dal „Nobelovku“ za mier

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Profesionálny parašutista Felix Baumgartner nepatrí k ľuďom, ktorí by sa niečoho báli, a platí to aj v prípade, že má prejaviť svoj názor. Adrenalínový nadšenec, ktorý pred pár rokmi skočil s padákom z hranice stratosféry, na Facebooku bez servítky povedal, čo si myslí o tom, ako sa rakúski politici stavajú k riešeniu utečeneckej krízy, a uviedol aj svojho favorita na zisk Nobelovej ceny za mier.

    V krajine, kde vládnu idioti

    Baumgartner na sociálnej sieti vyjadril svoj postoj k problému utečencov veľmi razantne, ale zato s nutnou dávkou humoru, keď na svojom profile zverejnil tento slogan: „Krajine, v ktorej vás potrestajú za rybárčenie bez povolenia, ale ľudia môžu prekročiť jej hranice bez pasov, môžu vládnuť len idioti.“

    Mimochodom, tento obľúbený slogan, ktorý sa šíri na internete, je len skrátenou verziou vyjadrenia českého prezidenta Miloša Zemana. „Ak žijete v krajine, v ktorej vás za rybárčenie bez licencie postavia pred súd, ale nič sa nestane, ak nelegálne prekročíte hranice bez platného pasu, tak máte rozhodne právo povedať, že vaša krajina je vedená idiotmi,“ uviedol ešte vlani Zeman.

    Stručne a jasne

    K tomuto veľavravnému príspevku Baumgartner na svojom facebookovom profile veľmi stručne napísal, že ide „len o oznámenie“. Napriek tomu, že malo ísť „len o oznámenie“, sa pod týmto komentárom na sociálnej sieti spustila lavína odpovedí od používateľov Facebooku. Odporcovia migrantov jasali, že sa Baumgartner pridal na ich stranu, ale ochrancovia ľudských práv to dali adrenalínovému nadšencovi poriadne vyžrať.

    (Text pokračuje pod obrázkom)

    Das ist doch mal eine Ansage!!!

    Zverejnil(a) Felix Baumgartner dne 25. leden 2016

    Odvaha prejaviť názor alebo rasizmus?

    Ľudia na Facebooku zväčša chválili Baumgartnera a v komentároch tvrdili, že treba „rešpektovať niekoho, kto má odvahu a zdravý rozum“. Ďalší oslavovali, že sa „konečne našla celebrita, ktorá sa nebojí politického cirkusu a úprimne povie svoj názor“. Líder pravicovej strany Slobody Heinz-Christian Strache s Baumgartnerom plne súhlasil. „K tomuto vyjadreniu netreba žiaden ďalší komentár. Trafil klinec po hlavičke,“ napísal Strache.

    Oslavné komentáre však neboli to jediné, čo čakalo Baumgartnera na jeho profile po zverejnení svojho názoru na prístup k utečencom. Okrem pochvál začali ľudia na sociálnej sieti parašutistu obviňovať z „nehanebného rasizmu“ a zbytočného šírenia nenávisti. Iným sa zase nepáčilo, že kritizuje kroky rakúskych politikov, aj keď sám žije vo Švajčiarsku a svoj komentár zverejnil na Facebooku zo Spojených štátov.

    „Nobelovka“ pre Orbána

    Adrenalínový nadšenec sa však nenechal zahnať na sociálnej sieti do kúta a svojich kritikov nazval „pubertálnymi faganmi“. Nezostal však iba pri odpovedi kritikom a na paškál si vzal aj svetových politikov. Baumgartner napísal, že „ak mohol Nobelovu cenu za mier dostať Barack Obama, napriek zodpovednosti za smrť nevinných civilistov počas útokov bezpilotných lietadiel, tak Orbán by mal dostať tiež jednu za to, že robí správnu vec a ochraňuje svoju krajinu“.

    Kto je vlastne Baumgartner?

    Baumgartner prilákal na seba celosvetovú pozornosť v roku 2003, keď sa mu na takzvanom delta krídle podarilo prekonať Lamanšský prieliv a dostal sa tak na bezmotorovom klzáku z anglického Doveru do francúzskeho Calais. Znova šokoval, keď sa v roku 2012 pomocou balóna naplneného héliom nechal vyniesť do výšky 39-tisíc metrov, odkiaľ v špeciálnom skafandri zoskočil len s padákom na chrbte.

    VIDEO Baumgartnerov skok z hranice stratosféry

    - Reklama -