Na výplaty niet, no na splachovače za stovky eur áno. Predražené pomôcky dodala školám firma známa z kauzy metodického centra

    0
    Minister školstva Juraj Draxler (Autor: SITA)

    Viac ako osem miliónov eur, presnejšie 8 756 607 eur. Tak to je suma, na ktorú mala firma Kvant uzavrieť so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania v máji 2015 zmluvu. Týkala sa dodania didaktických pomôcok 177 školám.

    V roku 2013 bola pomôcka lacnejšia

    Ako informuje denník Plus JEDEN DEŇ, učiteľka Marta upozornila na to, že modely v rámci projektu stoja aj stovky eur. „Vážení rodičia, aby ste vedeli, aké didaktické pomôcky sú zasielané do škôl v rámci neskutočných projektov Dielne II a ako sú šikovne premrhané peniaze. Sifón, aký má doma asi väčšina z nás, upevnený asi na ,zlatej’ doske, stojí 271 eur,“ uviedla s tým, že má aj model splachovača za takmer 350 eur.

    Podľa popisu projektu Dielne II. ide o „zvýšenie záujmu žiakov základných škôl o predmety zamerané na polytechnickú výchovu, rozvoj pracovných zručností žiakov hlavne v oblastiach vzdelávania predmetov fyziky, techniky, biológie a chémie a z toho vyplývajúca podpora profesijnej orientácie žiakov ZŠ na odborné vzdelávanie a prípravu,“ uvádza web Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

    V škole priznali, že išlo o projekt, do ktorého sa zapojilo 177 škôl, a pomôcky dodávala práve firma Kvant. Čo je však zaujímavé, ide o tú istú firmu, ktorá sa zviditeľnila aj pri škandále v metodicko-pedagogickom centre (MPC). Firma Kvant totiž podpísala s MPC zmluvu, podľa ktorej mali do škôl dodať tzv. socializačné balíčky. Avšak potom prišiel MPC podvodný mail, ktorý sa tváril ako oficiálny, s informáciou, že firma zmenila číslo účtu. Peniaze teda odišli na falošný účet a obetným baránkom sa stal ekonóm, čo rozhorčilo opozičných poslancov, najmä Luciu Nicholsonovú. Minister školstva Juraj Draxler však trval na ekonómovej zodpovednosti za škandál.

    Vráťme sa ešte k didaktickým pomôckam. Nie sú to len sifón či splachovač, ktoré stáli stovky eur. V zozname sa totiž nachádza napríklad aj vodoinštalačné zariadenie v kufríku za takmer 800 eur. Čo je však zaujímavé, je fakt, že podľa zmluvy z roku 2013 mal ten istý sifón vtedy stáť len 73 eur. Firma ani rezort sa k čudným cenám za pomôcky nevyjadrili.

    - Reklama -