Obetný baránok a nehorázna korupcia v školstve. Liberáli žiadajú Draxlerovu hlavu, potupeného ekonóma bránia

    0
    Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

    Kauza v Metodicko-pedagogickom centre (MPC) sa udiala v auguste. Peniaze na rozvojový projekt, takmer pol milióna, skončili na falošnom účte. Prípad bol aj medializovaný a centrum za to potrestalo Jozefa Kováča. Bližšie sa kauze venujú sulíkovci na čele s Luciou Nicholsonovou.

    Draxler si umyl ruky, karavána ide ďalej

    Špina bola hodená na úradníka, čím sa rozkrádačka vyriešila, rozhorčujú sa liberáli. Čo tam potom, že Kováč má v rukách papiere dokazujúce jeho nevinu. „Kde sú státisíce, nikto nevie. A minister školstva si zrazu nepreberá poštu. Tak toto je, že dovidenia,“ krútia hlavou sulíkovci. Nicholsonová vysvetľuje podrobnosti.
    Podľa poslankyne sú v celej kauze namočení okrem ministra školstva Draxlera aj minister vnútra Robert Kaliňák a aj samotný premiér Robert Fico. „Kryjú v rezorte školstva korupciu a presadzujú klientelizmus,“ tvrdí Nicholsonová. Ich obetným baránkom je ekonóm Jozef Kováč. Keď sa kauza údajného tunelovania prevalila, Kováča jednoducho prepustili, a tým bublina spľasla. „Šéf rezortu Draxler si prepustením Kováča umyl ruky a jeho karavána kráča ďalej,“ obviňuje ho poslankyňa.

    Stalo sa však niečo, s čím údajní aktéri kauzy nerátali. Ich obetný baránok má v rukách dôkazy o svojej nevine. Navyše, majú poukazovať na to, že zodpovednosť nesú dosadené figúrky vo vedení centra. A cez nich majú tiecť veľké peniaze tam, kde už najlepšie vedia, kam si ich ulejú.

    Hon na ekonóma

    S MPC podpísala zmluvu firma Kvant. Podľa tejto zmluvy mali dodať na školy balíčky pre deti z rómskych osád v sume 460-tisíc eur. Peniaze mali byť dodané k 1. júlu tohto roka. K tomuto dátumu však vôbec na účet firmy neprišli, vysvetľuje Nicholsonová. „Niekomu z kompetentných, ktorí riadili projekt, asi záležalo na tom, aby faktúry Kvantu neboli uhradené v dátume splatnosti. Namiesto toho dostal Kováč mail, v ktorom mu údajný zamestnanec Kvantu poslal údaje o zmene účtu. Mail obsahoval aj podrobné faktúry k projektu,“ objasňuje poslankyňa proces, ako došlo k tunelovaniu.

    Ekonóm preposlal kompetentným osobám mail o zmene účtu, čo mali podľa poslankyne riadiaci pracovníci preveriť a vypracovať dodatky k zmluve. Mimochodom, generálnou riaditeľkou projektu bola Danka Kapucianová, ktorá mala tiež na celý proces dohliadnuť. Napriek tomu však boli v polovici augusta podpísané platobné príkazy, aby sa predmetná suma vyplatila. „O deň neskôr sa ukázalo, že peniaze odišli na falošný účet. A začal sa hon na ekonóma, ktorý s projektom ani s vyplatením faktúr nemal nič spoločné,“ vysvetľuje Nicholsonová.

    Hoci Kováč požiadal v ten istý deň v banke o zrušenie platobnej operácie, peniaze už stihli odísť. Výsledok? Kováča vyhodili, doslova nechali vyviesť, a zamestnancom sa na príkaz generálnej riaditeľky Kapucianovej vyhrážali, aby Kováčovi neposkytovali žiadne informácie ani mailovú komunikáciu o činnosti MPC. V opačnom prípade im hrozilo porušenie pracovnej disciplíny. Kauza teda bola uzavretá.

    Podozrivá podoba

    Polícia rieši tiež trestné stíhanie podvodu v štádiu pokusu. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podala samotná riaditeľka centra. „Zaujímavé je, že zatiaľ si vypovedať predvolali generálnu riaditeľku, ale potupený ekonóm nebol vypovedať ani raz. Jemu zabavili počítač na rozdiel od ďalších štyroch vyššiepostavených úradníkov vrátane generálnej riaditeľky, ktorí podpísali krycí list na vyplatenie faktúr,“ upozorňuje Nicholsonová. Ekonóm vyslovil aj obavy, že mu zamestnávateľ potom mohol do počítača vložiť veci, ktoré sa ho vôbec netýkajú.

    Liberálka poukazuje na falošné faktúry. Tie boli totiž príliš podobné originálom, no ale kto mohol poznať takéto detaily.  „Jedine človek zvnútra, buď z ministerstva školstva, teda z riadiaceho orgánu, alebo z MPC. Ten, komu došlo spomínaných 460-tisíc eur, musel byť informovaný priamo z vnútra rezortu,“ tvrdí Nicholsonová.

    Všetko pre Draxlerovo odstúpenie

    Kováč sa potom snažil vysvetliť situáciu Kaliňákovi i Ficovi. Hlavne by bol rád, aby sa jeho meno očistilo. Neúspešne. Minister školstva tiež stále opakuje, že v prípade boli vyvodené dôsledky voči konkrétnej osobe. Čiže aj podľa Nicholsonovej, voči nevinnému ekonómovi. „Čo tam po tom, že kompetentní vo vedení centra dosadení ministrom školstva sú preukázateľne podpísaní pod tunelom za 460-tisíc eur? Kauza MPC pripomína veľa káuz mocných, ktoré verejnosti a novinárom podhodili obetných baránkov. Úradníkov,“ poukazuje na slovenskú realitu poslankyňa, ktorá o celom prípade napísala blog na webe sme.sk a k prípadu bola usporiadaná aj tlačovka.

    Celý blog Lucie Nicholsonovej si môžete prečítať TU.

    Aby si mocní nezvykali na to, že im vždy všetko prejde, s kolegom Poliačikom sa budú snažiť o Draxlerovo odvolanie. Liberáli vyzývajú šéfa rezortu, aby odstúpil. Ak tak neurobí, začnú zbierať potrebné podpisy na jeho odvolávanie v parlamente.
     

    - Reklama -