Umierajúce Nemecko má na svojom zozname povinností pred smrťou iba jednu vec – vykúpenie. Píše americký ekonóm

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: bundeskanzlerin.de, tan)

    „Nemecká kancelárka Angela Merkelová – osobnosť roka 2015 podľa časopisu TIME – bola ukážkou racionality. Našla zdroje na odvrátenie bankrotu južných susedov Nemecka počas veľkej dlhovej krízy v Európe roku 2012, zmiernila ukrajinskú krízu po majdanskom prevrate a ruskom prevzatí Krymu, vyvažovala atlantické záväzky a európsku integráciu, viedla jedinú hlavnú ekonomiku Európy, ktorá je úspešná. Merkelová bola racionálna, tak to, jednoducho, je. Až kým ňou prestala byť,“ píše americký ekonóm David P. Goldman.

    Existenciálne zúfalstvo kancelárky

    Podľa autora článku sa Merkelovej iracionalita prejavila po tom, čo si skalopevne stála za svojím rozhodnutím prijať v uplynulom roku 1,2 milióna moslimských utečencov, pričom je pravdepodobné, že v tomto roku ich do Nemecka príde ďalší milión. Nato sa odohrali organizované masové sexuálne zneužívania zo strany migrantov. Merkelová názor na moslimských utečencov ani po týchto udalostiach nezmenila. „To je vec existenciálneho zúfalstva, nie racionality,“ myslí si Goldman.

    Výčitky za nacistickú minulosť?

    Ekonóm si konanie kancelárky vysvetľuje ako výčitky za nacistickú minulosť krajiny. „Nemci od druhej svetovej vojny neradi hovoria o svojej minulosti, lebo je príliš hrozná na premýšľanie. Nemecký školský systém poctivo vyučuje o holokauste a nemecké mestá si poctivo pripomínajú zavraždených židov. Múry starého židovského cintorína vo Frankfurte sú pokryté bronzovými tabuľami pre každého žida, ktorého z mesta deportovali,“ vysvetľuje.
    Nízka pôrodnosť nemeckých žien podľa autora súvisí s tým, že sa Nemci  „nemajú radi“. „Nemecko vymiera. Umierajúce Nemecko má na svojom zozname povinností pred smrťou iba jednu vec – vykúpenie. Nemci nemôžu žiadať o vykúpenie za zločiny svojich starých rodičov, lebo nerozumejú, čo ich k takým strašným veciam motivovalo. Ich prastarí rodičia počas prvej svetovej vojny verili v nadradenosť nemeckej kultúry a ich starí rodičia počas druhej svetovej vojny v nadradenosť árijskej rasy. Dnešní Nemci môžu veriť iba v to, že žiadna kultúra ani rasa nemá akýkoľvek nárok na prvenstvo a že všetky svetové kultúry majú rovnakú hodnotu,“ uviedol.

    „Objavenie sa miliónov moslimských utečencov na nemeckých hraniciach je pre Merkelovú a väčšinu elít Nemecka poslednou šancou na nápravu, príležitosťou na vykúpenie Nemecka zo zločinov svojej minulosti pomocou transcendentného skutku nesebeckosti. Nemci sa odvrátili od sebaobetovania za vlasť do extrému ponorenia sa do seba. Nemecko sa stalo materialistické, nenáboženské a filištínske,“ pokračuje Goldman.

    Nemci sú pre nás desivým príkladom…

    „Je smutné, že Nemecko hľadá vykúpenie na nesprávnych miestach. Jeho posadnutosť pomocou utečencom nie je chybou či omylom, existenciálny impulz je taký silný, že to neprevážia ani všetky dôkazy sveta o zhubných dôsledkoch tejto politiky. Nemcov nič neodradí od toho, aby urýchlili svoju vlastnú záhubu. Pre nás, ostatných, sa môžu stať len desivým príkladom,“ uzavrel svoju úvahu David P. Goldman.

    Celý článok TU.

    - Reklama -