Berlín je jedným z hlavných pôsobísk salafistov. Varuje nemecká civilná rozviedka

    0
    Berlínsky múr, 1989 (Autor: SITA)

    Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV) vykonáva v Nemecku funkciu civilnej rozviedky. „Berlín je jedným z hlavných pôsobísk salafistov v Nemecku,“ povedal pre denník Berliner Morgenpost Bernd Palenda z BfV. Informáciu priniesla spravodajská televízia ČT24.

    V celej krajine je podľa neho asi 8 400 takzvaných salafistov, z toho približne 1 100 je pripravených na násilné trestné činy. Okrem nemeckej metropoly patrí k hlavným baštám vyznávačov radikálneho islamu najľudnatejšia spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko.

    Salafisti podľa Palendu predstavujú hrozbu pre slobodnú spoločnosť a nemecké úrady by mali posilniť preventívne programy, ktoré by od salafistických skupín odradili mladých moslimov.

    Bojovníci zo svätej vojny

    „Cieľom radikálnych salafistov je vytvoriť nejakú formu fundamentalistického islamského zriadenia. To, že je určitá časť z nich pripravená použiť násilie, s tým súvisí. Trend v Berlíne kopíruje trend v celom Nemecku.“ Zatiaľ odišlo bojovať do radov hnutia tzv. Islamského štátu 850 nemeckých občanov. Zhruba päťdesiat z nich sa do Berlína vrátilo a využívajú svoj status „bojovníka zo svätej vojny“, aby oslovili ďalších moslimov a priviedli ich k salafistom.

    Spravodajca ČT Václav Černohorský v tejto súvislosti pripomenul, že nemecké ministerstvo vnútra opakovane varuje pred možnými teroristickými útokmi, zároveň ale nevie o žiadnej konkrétnej hrozbe.

    - Reklama -