Ďalší škandál v zdravotníctve. Bruško si má tentokrát mastiť cyperská firmička. Hostina na pacientoch a majitelia horší ako úžerníci. Prečo to Fico potichu sleduje? Rozhorčila sa mimovládka

    0
    Ilustračné foto: Pacienti v čakárni u lekára (Autor: SITA)

    „Bruchá na slovenskom zdravotníctve si mastia cyperskípodnikatelia,“ tvrdí mimovládka. Ako príklad si zvolila spomínanú firmu InterMedical, ktorej fungovanie označila za podnikateľský zázrak.

    Výdavky znížili o dva milióny

    Malá firma – podľa aliancie má len 9 zamestnancov – je vysoko zisková. Hoci sa na zdravotnícky trh dostala už v roku 2002, zázrak sa začal diať až o deväť rokov neskôr, po páde vlády Ivety Radičovej. Majiteľ Juraj Porubský totiž predal svoj 95-percentný podiel cyperskej firme Larindol Limited. Tá pritom vznikla koncom roka 2011. Porubský však ostal konateľom firmy a majiteľkou sa stala Jana Porubská. „Hoci konateľ firmy ostal ten istý, zmena majiteľa priniesla viac ako zásadný obrat. V roku 2012 firma predala tovar za 8,1 milióna. Oproti roku 2010 iba malý nárast. Prevádzkový zisk však vzrástol o 3,3 milióna eur,“ upozornila vo svojom blogu mimovládka. V roku 2012 však bol jej prevádzkový zisk len 253-tisíc eur.

    Samozrejme, aj to sa musí vysvetliť, a preto za nárastom zisku stojí najmä zníženie výdavkov na nákup služieb. Avšak zníženie výdavkov až o dva milióny eur? Ako však upozorňuje mimovládka, sám znalec Adam Heško v znaleckom posudku naznačil, že do roku 2010, teda keď boli prevádzkové zisky len na úrovni štvrťmilióna eur, bol „významný podiel nákladov na služby tvorený konzultačnými službami v oblasti manažmentu a predaja, ktoré umožňovali získať na veľmi špecifickom trhu špeciálneho zdravotníckeho materiálu konkurenčnú výhodu a zvýšiť trhový podiel“.

    Mohlo ostať pre pacientov

    Aliancia Fair-play upozornila aj na to, že hoci to podľa účtovných údajov firmy vyzerá tak, že predávala to isté množstvo tovaru – pokiaľ ide o sumu, za ktorú predaný tovar kúpila – inak je to už s tržbami za predaný tovar. Na nákupné ceny si totiž podľa mimovládky firma „prihodila“ až 157 percent. Toto číslo zároveň predstavuje priemer zo všetkých predajov. Čo to však znamená? Podľa aliancie za tým môže byť fakt, že najväčším odberateľom je firma Pharma Group, ktorá by mohla tovar od InterMedical odoberať za nižšie ceny ako nemocnice. Aby sme sa však dostali k spomínanému priemeru, dá sa podľa mimovládky predpokladať, že pri nemocniciach si prihadzovala ešte viac ako 157 percent.

    „Veľký rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou (obchodná marža) však nemusí vždy znamenať neprimerané predraženie. Sú typy podnikania, keď na predaj tovaru treba udržiavať nákladnú distribučnú sieť, ktorá (aj bez nafukovania výdavkov) zožerieveľkú časť marže,“ priznáva mimovládka. Prípad InterMedical to ale podľa nej asi nebude. Aj po odrátaní miezd či prevádzkových nákladov mala napríklad v roku 2013 zisk 5,6 milióna eur. „Jednoducho za každé euro investované ten rok do výdavkov firmy sa jej vrátilo 2,05 eura. Dalo by sa povedať: 105-percentný úrok,“ vysvetlila aliancia.

    Avšak 85 percent firiem nevyprodukuje „navyše“ ani len 10 percent svojich nákladov, tvrdí mimovládka. V čom je teda práve táto firma taká výnimočná, nie je jasné, ale jedno môže naznačovať aj to, že od roku 2012 bola častým víťazom verejných obstarávaní. Najlepšie takých, kde nemala v súťaži konkurenta.
    Zdravotnícky biznis má však svoje obmedzenia. Ministerstvo zdravotníctva napríklad pre veľkú časť takéhoto kšeftu určuje maximálne marže. „Ak by firma InterMedical mala ceny nastavené tak, aby v roku 2013 vyprodukovala mimoriadne slušný prevádzkový zisk na úrovni 10 % nákladov (namiesto 105-percentnej reality), tak by 5,1 milióna eur ostalo pre slovenských pacientov,“ predstavuje si aliancia.

    Zastavte tú hostinu

    Realita je však taká, že už aj tak dosť kritizované slovenské zdravotníctvo, trpí. Premiér Robert Fico, ktorý sa ešte v roku 2012 vyjadril, že všetky prostriedky vybrané na povinnom poistení majú smerovať k pacientovi, respektíve jeho vláda, podľa mimovládky „nerobí nič, aby peniaze v zdravotníctve neskončili u majiteľov firiem, ktoré dosahujú vyššiu ziskovosť ako mnohí úžerníci“. Štát však podľa nej má všetky prostriedky na to, aby túto „hostinu na pacientoch“ mohol zastaviť. „Otázkou je len to, prečo to premiér Fico len v tichosti sleduje,“ veľavravne sa pýta mimovládka.

    - Reklama -